Guldspaden

Hon är Grävjuryns nya sammankallande

Pandemin skakar om gamla traditioner. Bara ett drygt halvår efter senaste utdelningen av guldspadar tillkännages de nya nominerade. Grävjuryn har också fått en ny sammankallande, något som dock inte har det minsta att göra med pandemin. Bertholof Brännström har tackat för sig och Kicki Hultin, mångårig radio- och tv-journalist från Göteborg, har trätt in i hans ställe.

Daniel Wiklander

Text

– Jag ser det som en ära, säger hon när Scoop ringer upp.

– Samtidigt är det inte så märkvärdigt. Jag är inte ordförande. Någon ska ha uppdraget, och jag är den som har suttit längst i juryn. Det tror jag är den främsta orsaken till att jag fick frågan om jag kunde tänka mig att ta rollen som sammankallande.

Det är något färre nomineringar till guldspaden i år än året innan – cirka 160 mot 185. 

– Men med tanke på året som har varit så ska vi nog vara nöjda ändå med svensk undersökande journalistik, säger Kicki Hultin.

– De som jobbar med undersökande journalistik på små redaktioner är riktiga hjältar, säger Kicki Hultin.

Hon berättar att det är stor bredd på bidragen. Trots att pandemin varit så dominerande i nyhetsflödet har den inte tagit över bland de inskickade reportagen. 

– Det har gjorts mycket korta och längre granskningar där ute som inte kommer under våra ögon, säger Kicki Hultin. Jag vet till exempel att Rapport och Aktuellt har gjort många granskningar, och Ekot har gjort många granskningar. Men alla de är ju inte anmälda.

– Det som alltid är så himla uppmuntrande är att det är så många små redaktioner som ändå gör jättemycket undersökande journalistik. Det gäller även de coronarelaterade granskningarna. Det är inte bara de stora redaktionerna med mycket resurser som har gjort covid-19-granskningar. Det är också många mindre redaktioner som har tagit tag i lokala covid-relaterade företeelser och händelser. 

Är det ett hårt arbete att få folk att skicka in bidrag?

– Hårt vet jag inte riktigt, men det krävs ett arbete. En påminnelse om att spaden finns. Sedan kostar det en slant att anmäla sig. Administrationen måste göras. Men vi får inte betalt över huvud taget, såklart. Det är ju en ynnest att få sitta i juryn. Det är ett helt och hållet ideellt arbete. 

Har du personligen någon kategori som ligger dig extra nära om hjärtat?

– De kategorier som jag har haft de senaste fem åren är etermedia riks dokumentär och etermedia riks nyheter. Jag har ju själv jobbat med etermedia i mer än 30 år. Så det är naturligt att jag tar mig en titt på dem, för tv-mediet kan vara så förföriskt. Du kan bli helt förförd av ett otroligt välgjort reportage. Och det är lättare för mig att se igenom det och hålla huvudet kallt och fråga mig ”är det här ett bra gräv eller är det bara ett väldigt bra reportage?”

– Så etermedia riks dokumentär är jag väldigt förtjust i. Men jag är också otroligt förtjust i     kategorin mindre dagstidning, för att jag tycker att de som jobbar med undersökande journalistik på små redaktioner är riktiga hjältar. Jag vet under vilka förutsättningar de jobbar. Överlag de lokala redaktionerna. Det är likadant med etermedia lokal faktiskt. Lokalradioredaktioner som satsar på undersökande journalistik, det är ju helt underbart. Och många gånger fantastiska gräv. 

Förra året flyttades utdelningen till hösten, och det blev heller ingen galamiddag utan allt skedde i en studio med de nominerade spänt väntande hemma i soffan. Inte heller i år går det att säga säkert om allt kan återgå till det som varit, eller om det bli ännu en guldspadegala helt online. Kicki Hultin tror dock inte att det kommer att få några större negativa effekter, i vart fall inte på själva grävandet.

– Det tror jag inte, säger hon. Lusten att gräva, den tar man inte bort genom en sådan grej som att man inte kan träffas en gång om året.  

Årets guldspadenomineringar tillkännages den 26 april klockan 12. Årets priser delas ut på Guldspadegalan den 11 september.

Senaste Numret

Prenumerera eller beställ lösnummer

omslag nr 4

Global Investigative Journalism Conference i Göteborg får stor plats även i detta nummer, med bland annat en matig genomgång av de bästa handfasta tipsen som lärdes ut på konferensen.

Läs även om SvD:s Spotifygräv, oligarken som äger en av Sundsvalls största fabriker och journalisterna som jagar en hundplågare i Malmö.

Ute vid lucia.

Beställ här