Inrikes

Inrikes

Så undersökte SVT i Hunter Bidens laptop

SVT:s Fouad Youcefi har tillsammans med kollegan Linda Hörnqvist gjort en unik granskning av ”laptopen från helvetet”, som Donald Trump kallade den under fjolårets valrörelse. Hur gjorde han när han tog sig an projektet att analysera en av världens mest omtalade datorer – presidentsonen Hunter Bidens?

Inrikes

Hon är Grävjuryns nya sammankallande

Pandemin skakar om gamla traditioner. Bara ett drygt halvår efter senaste utdelningen av guldspadar tillkännages de nya nominerade. Grävjuryn har också fått en ny sammankallande, något som dock inte har det minsta att göra med pandemin. Bertholof Brännström har tackat för sig och Kicki Hultin, mångårig radio- och tv-journalist från Göteborg, har trätt in i hans ställe.

Inrikes

Miljardsvindel med mobiler

En extra koll av vad som kunde ligga bakom ovanligt framgångsrika småföretag ledde till SVT:s avslöjande av en härva med miljarder kronor i svindlade skattepengar.

Inrikes

De letar extremister på nätet

När radikala grupper på högerkanten byter plattform måste de som granskar dem följa efter. Scoop talade med en svensk och en norsk grävare som rör sig i de extremas fotspår.

Inrikes

Hon fick i gång debatten om klanerna

Släktbaserade kriminella nätverk utgör stora problem runtom i världen. Fenomenet har dessutom populariserats genom otaliga filmer och tv-serier om de italienska och italiensk-amerikanska varianterna. Ändå var det en delvis ny debatt som väcktes förra året i Sverige av Johanna Bäckström Lernebys bok ”Familjen”. I vår kommer en ny, utökad version.

Inrikes

Attentat i medieskugga

För andra året i rad, och för tredje gången totalt, får GP:s Michael Verdicchio en guldspade i klassen storstadstidning. Den här gången handlar det om djurrättsaktivister som vid hundratals tillfällen attackerat bönder i Västra Götaland. Ofta läggs anmälningarna ned.

Inrikes

Med sikte på svartjobben

Kriminaliteten som frodas i samband med arbetskraftsinvandringen bevakas sedan länge i fackförbundspressen. Två reportage under det senaste dryga året har bidragit till att lyfta upp frågan till en bredare publik.

Inrikes

”Det har varit en resa det här halvåret”

I en tid när många mediebolag går på knäna och annonser blir en allt sämre affär hittar andra journalister nya finansieringsformer. Scoop talade med Emanuel Karlsten, vinnare av Stora journalistpriset för årets förnyare.

Inrikes

Självlärd mästare på research

Priserna har regnat över Uppdrag gransknings avslöjanden om Swedbanks skumma affärer i Baltikum. Scoop har träffat journalisten Linda Larsson Kakuli för att tala om både Swedbankreportaget och nya avslöjanden i den svenska bankvärlden.

Inrikes

De har arbetarnas villkor i fokus

Fackförbundspressen intar en särställning genom sin inriktning på arbetsvillkor. Med 500 000 i upplaga är Kommunalarbetaren en jätte inom tryckta nyhetsmedier. Scoop träffade reportern Mira Hjort som tillsammans med kollegan Karl Martinsson på Arbetet grävt djupt i ett privat hemtjänstbolag.

Inrikes

Med telefon som främsta redskap

Pussla ihop en process som ledde fram till ett beslut utifrån delvis motstridiga och nästan alltid anonyma källor – hur gör man? Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson har många års erfarenhet och lyckas skildra spelet bakom kulisserna mycket väl.

Inrikes

Kommunerna och principen

Ett igenbommat kommunhus, tvivelaktiga tolkningar av lagen, receptionister som inte vet vad ett diarium är och begäran om handlingar som kommer bort. Det är några av de situationer som Scoops reportrar stötte på i sin undersökning av hur kommuner hanterar allmänna handlingar.

Inrikes

Medicinreporter i stormens öga

När en pandemi rasar får medicin- och vetenskapsjournalister en ny roll: Att sålla i det enorma flödet av forskningsrön, teorier, rykten och ren desinformation. Scoop träffade Dagens Nyheters medicinreporter Amina Manzoor.

Inrikes

Hem & Hyra höjer blicken

Den kommande krisen spås förvärra en redan allvarlig situation för Sveriges tidskrifter. Men Hem & Hyra tillhör den sektor som kan klara sig bättre – organisationstidningar med stor upplaga. Och man satsar på grävande.

Inrikes

”De ser oss som motståndare”

Det viktigaste grävandet under pandemin har visat sig handla om olika myndigheters agerande kring smittskyddet inom äldreomsorgen. Och i flera stora gräv har e-post visat sig vara nyckeln som gjort att skandalerna kommit i dagen.

Inrikes

När stadens stolthet ifrågasätts

Östersunds FK lyckades med en idrottsbragd värdig den gamla serietidningen Buster när de slog Arsenal i Europa League. Men allt stod inte rätt till i klubben. Och reportern som avslöjade fifflet fick känna på ilskan från dem som helst ville ha sin stads framgångsrika fotbollsklubb i fred.

Inrikes

Riggade resultat

Länge blundade idrottens organisationer för att även Sverige i likhet med andra länder kunde ha problem med matchfixning. Journalisterna Magnus Svenungsson och Jens Littorin berättar om en verklighet som få inblandade vill ta i.

Inrikes

Under täckmantel – bland torskar i Thailand

Att utge sig för att vara någon annan, att wallraffa som det kommit att kallas, är en kontroversiell journalistisk metod. Journalisten Joakim Medin har använt den för att komma nära en grupp människor som inte gärna talar med medierna: Svenska sexturister i Thailand.

Inrikes

”Man måste veta vad man vill”

Under alla år förnekades ihärdigt att Sverige hade ett militärt samarbete med Nato. Människor som hävdade motsatsen kunde råka ut för offentlig brännmärkning från landets högsta ledning. 2011 kunde Mikael Holmström, säkerhetspolitisk reporter som i dag arbetar på Dagens Nyheter, visa att makthavarna ljög folket som valt dem rätt upp i ansiktet.

Inrikes

”Det blev mer intensivt i Sarajevo”

Ann Törnkvist fick Grävfondens första stipendium på 50 000 kronor för praktik hos OCCRP i Sarajevo i Bosnien. – En del saker var helt nytt och en del var nyttiga påminnelser, säger hon till Scoop.

Inrikes

Hur gräver vi om klimatet?

Miljöjournalistik blir ett alltmer angeläget ämne. Hur kan vi bli bättre på att gräva kring följderna av klimatförändringarna, och kring orsakerna till att jorden blir varmare?

Inrikes

Grävet som fick huvuden att rulla

Uppdrag gransknings reportage om penningtvätt för många miljarder i Swedbank var en uppvisning i hur rå data kan förädlas till information som kan fälla en vd och skaka en bolagsstyrelse. Scoop träffade fyra grävare för ett samtal.

Inrikes

De hittade bevisen för en massaker

Uganda är ett av världens mest homofoba länder. Annika Hamrud har under ett antal år undersökt situationen för landets homosexuella och de internationella rörelser med kopplingar även till Sverige som aktivt verkar för hårdare lagstiftning. Hon och fotografen David Lagerlöf lyckades också belägga ett massmord på homosexuella som även Ugandas hbtq-aktivister föredrog att tvivla på.