Inrikes

Inrikes

De visar varifrån vapnen kommer

Länge ansågs smuggling från Balkan vara det huvudsakliga viset som illegala vapen kommer in i landet. Mathias Ståhle och Jani P Sallinen på Svenska Dagbladet har visat att så långtifrån är fallet. I boken ”Vapensmederna” fördjupar de sin granskning av vapnens väg till Sverige.

Inrikes

Sektgräv blev poddsuccé

En av sommarens intressantaste radiodokumentärer stod Svenska Dagbladet och produktionsbolaget Banda för. Scoop talade med frilansreportern Lars Berge om att försöka kartlägga en – så vitt man vet – sedan länge död sektledare och mytoman.

Inrikes

Censurkrav på nyhetsfoton tagna med drönare

Grundlagen ska garantera en journalistik fri från krav på statlig förhandsgranskning, alltså censur i bokstavlig mening. Men det finns utrymme för undantag om syftet med censuren är att skydda rikets försvar. Scoops granskning visar att inte minst myndigheternas handläggningstider omöjliggör laglig publicering av nyhetsfoton tagna med drönarbilder – om himlen eller horisonten syns. ”Fullkomligt oacceptabelt”, säger Jonas Kanje, ansvarig utgivare för Sydsvenskan, till Scoop.

Inrikes

DN satsar på internationellt samarbete

Dagens Nyheter fick mersmak efter det stora grävet om bitcoinbedragare i Ukraina. Nu satsar redaktionen på att bygga upp ett eget nätverk för internationella samarbeten. – Målet är att få vara med på de stora avgörande läckorna, säger Mattias Carlsson, nyutnämnd korrespondent för internationella undersökningar, till Scoop.

Inrikes

Inblick i digitala världar

Digitala researchmetoder blir allt viktigare, men många journalister har bristande kunskap på området. Emelie Rosén, guldspadenominerad grävare på Ekot, anser att dåligt självförtroende är ett större problem.

Inrikes

IT-forensikern hittar de raderade spåren

I SVT:s arbete med filerna från Hunter Bidens laptop spelade it-forensik en avgörande roll. Här berättar it-forensikern Mikael Stathin för Scoop om hur han gjorde.

Inrikes

Efter Scoops kommungranskning – så gick det sedan

Vid tiden för Scoops granskning hade Boxholms kommun en policy för allmänna handlingar som stred mot grundlagen. Ett år senare har den ändrats ordentligt till det bättre. Men samtidigt har kommunen fått annan kritik för sin hantering av begäran om handlingar.

Inrikes

Internrapport: Osäkerhet leder till att för mycket hemligstämplas hos polisen

Polisens internrevision har granskat hur handläggare på myndigheten hanterar begäran om allmänna handlingar, och hittar flera brister. Bland annat konstaterar man att handläggarna behöver få bättre kunskaper i hur Offentlighets- och sekretesslagen, OSL, fungerar.

Inrikes

Så undersökte SVT i Hunter Bidens laptop

SVT:s Fouad Youcefi har tillsammans med kollegan Linda Hörnqvist gjort en unik granskning av ”laptopen från helvetet”, som Donald Trump kallade den under fjolårets valrörelse. Hur gjorde han när han tog sig an projektet att analysera en av världens mest omtalade datorer – presidentsonen Hunter Bidens?

Inrikes

Miljardsvindel med mobiler

En extra koll av vad som kunde ligga bakom ovanligt framgångsrika småföretag ledde till SVT:s avslöjande av en härva med miljarder kronor i svindlade skattepengar.

Inrikes

De letar extremister på nätet

När radikala grupper på högerkanten byter plattform måste de som granskar dem följa efter. Scoop talade med en svensk och en norsk grävare som rör sig i de extremas fotspår.

Inrikes

Hon fick i gång debatten om klanerna

Släktbaserade kriminella nätverk utgör stora problem runtom i världen. Fenomenet har dessutom populariserats genom otaliga filmer och tv-serier om de italienska och italiensk-amerikanska varianterna. Ändå var det en delvis ny debatt som väcktes förra året i Sverige av Johanna Bäckström Lernebys bok ”Familjen”. I vår kommer en ny, utökad version.

Inrikes

Med sikte på svartjobben

Kriminaliteten som frodas i samband med arbetskraftsinvandringen bevakas sedan länge i fackförbundspressen. Två reportage under det senaste dryga året har bidragit till att lyfta upp frågan till en bredare publik.

Inrikes

”Det har varit en resa det här halvåret”

I en tid när många mediebolag går på knäna och annonser blir en allt sämre affär hittar andra journalister nya finansieringsformer. Scoop talade med Emanuel Karlsten, vinnare av Stora journalistpriset för årets förnyare.

Inrikes

Självlärd mästare på research

Priserna har regnat över Uppdrag gransknings avslöjanden om Swedbanks skumma affärer i Baltikum. Scoop har träffat journalisten Linda Larsson Kakuli för att tala om både Swedbankreportaget och nya avslöjanden i den svenska bankvärlden.

Inrikes

De har arbetarnas villkor i fokus

Fackförbundspressen intar en särställning genom sin inriktning på arbetsvillkor. Med 500 000 i upplaga är Kommunalarbetaren en jätte inom tryckta nyhetsmedier. Scoop träffade reportern Mira Hjort som tillsammans med kollegan Karl Martinsson på Arbetet grävt djupt i ett privat hemtjänstbolag.

Inrikes

Med telefon som främsta redskap

Pussla ihop en process som ledde fram till ett beslut utifrån delvis motstridiga och nästan alltid anonyma källor – hur gör man? Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson har många års erfarenhet och lyckas skildra spelet bakom kulisserna mycket väl.

Inrikes

Kommunerna och principen

Ett igenbommat kommunhus, tvivelaktiga tolkningar av lagen, receptionister som inte vet vad ett diarium är och begäran om handlingar som kommer bort. Det är några av de situationer som Scoops reportrar stötte på i sin undersökning av hur kommuner hanterar allmänna handlingar.

Inrikes

Medicinreporter i stormens öga

När en pandemi rasar får medicin- och vetenskapsjournalister en ny roll: Att sålla i det enorma flödet av forskningsrön, teorier, rykten och ren desinformation. Scoop träffade Dagens Nyheters medicinreporter Amina Manzoor.

Inrikes

Hem & Hyra höjer blicken

Den kommande krisen spås förvärra en redan allvarlig situation för Sveriges tidskrifter. Men Hem & Hyra tillhör den sektor som kan klara sig bättre – organisationstidningar med stor upplaga. Och man satsar på grävande.

Inrikes

”De ser oss som motståndare”

Det viktigaste grävandet under pandemin har visat sig handla om olika myndigheters agerande kring smittskyddet inom äldreomsorgen. Och i flera stora gräv har e-post visat sig vara nyckeln som gjort att skandalerna kommit i dagen.

Inrikes

När stadens stolthet ifrågasätts

Östersunds FK lyckades med en idrottsbragd värdig den gamla serietidningen Buster när de slog Arsenal i Europa League. Men allt stod inte rätt till i klubben. Och reportern som avslöjade fifflet fick känna på ilskan från dem som helst ville ha sin stads framgångsrika fotbollsklubb i fred.

Inrikes

Riggade resultat

Länge blundade idrottens organisationer för att även Sverige i likhet med andra länder kunde ha problem med matchfixning. Journalisterna Magnus Svenungsson och Jens Littorin berättar om en verklighet som få inblandade vill ta i.