Inrikes

Inrikes

Byråkratin satte stopp för fristadsprojektet

Det blir ingen exilrysk fristadsredaktion i Göteborg. En stelbent och krånglig process kring uppehållstillstånd satte stopp för projektet, trots att det var fullt finansierat och alla praktiska bitar var på plats. Någon förändring är inte i sikte.

Inrikes

Fristadsprojektet för ryska journalister läggs ned

Det var tänkt som en möjlighet för oberoende ryska journalister att kunna arbeta i trygghet, utom räckhåll för den allt hårdare ryska lagstiftningen. Men de fick aldrig tillstånd att flytta till Sverige. Nu tvingas Föreningen Grävande journalister lägga ned sitt fristadsprojekt.

Inrikes

Efter miljonstämningen: Realtid förlikas med Svante Kumlin

Den svenska ekonomisajten Realtid förlikas med affärsmannen Svante Kumlin, som stämt tidningen på mångmiljonbelopp i engelsk domstol. Förlikningen kritiseras av bland andra Reportrar utan gränser, skriver Journalisten.

Inrikes

”Grävet öppnade dörren till hela min karriär”

Det var inte länge sedan hon avslutade sin journalistutbildning, men Lisa Svensson har redan en guldspade i samlingen. Och nyligen utsågs hon till årets klimatjournalist. Hennes råd till redaktionerna: Satsa på att anställa unga journalister.

Inrikes

Partierna avslöjade i undercovergräv

Rika män som erbjuder pengar till politiska partier bara vissa lagar rundas. Olika mer eller mindre utstuderade upplägg för att gå dem till mötes. Tjänstemän som tvingas avgå i partier inom båda blocken. Och två nyckelpersoner som går vidare till stadsrådsposter. Kalla faktas gräv inför valet har det mesta.

Inrikes

Samlarbilder visar VM-festens mörka baksida

Hur når man bäst ut med berättelser om de migrantarbetare som förolyckats på Qatars byggen inför höstens VM? Blankspots samlarbilder visade sig vara ett lika lyckat som annorlunda grepp.

Inrikes

Risk att visselblåsare tystnar med ny lag

Förändringarna av TF och YGL med det nya brottet utlandsspioneri riskerar att få människor att dra sig för att avslöja missförhållanden för journalister. Det anser de som Scoop talat med.

Inrikes

Olof Lundh vill bredda perspektivet

Senhöstens stora sporthändelse är i år inte guldstriden i Allsvenskan, utan fotbolls-VM i Qatar. Sportjournalisten Olof Lundh har skrivit en bok om korruptionen och utnyttjandet av gästarbetare inför VM 2022.

Inrikes

Internationell grävkonferens till Sverige

Om ungefär ett år hålls en Global Investigative Journalism Conference på Svenska mässan i Göteborg. Medarrangörer är Fojo och Föreningen Grävande journalister.

Inrikes

Östersunds svindlande affärer

Linda Hedenljungs bevakning under åtta av alla skumma affärer i fotbollsklubben Östersunds FK har nu samlats i en bok. Intresset för ”Faktura luft” har varit stort, inte bara i hemstaden.

Inrikes

Deras reportage fick riksdagen att kräva lagändring

Hem & Hyras reportage om människor som kommit i kläm på grund av den skärpta folkbokföringslagen har fått effekt även i riksdagen. – Det är klart att det finns en oerhörd tillfredsställelse i det, säger Kristina Wahlgren på Hem & Hyra till Scoop.

Inrikes

Ryska journalister får fristad i Sverige

Med stöd från bland andra Svenska institutet och Göteborgs-Posten erbjuder Föreningen grävande journalister en fristad i Sverige för tre oberoende ryska journalister.

Inrikes

Nystart för kurs i gräv och granskning

Pandemin lade hinder i vägen för en hel del kursverksamhet, men nu är det dags igen för makarna Grill att fortbilda journalister i Fojos regi. Scoop ringde upp Mikael Grill Pettersson.

Inrikes

”Fast man har facit så blir det spännande”

Terrordådet på Drottninggatan i hjärtat av Stockholm skakade Sverige. Nu, fem år senare, har Åsa Erlandsson samlat ihop alla bitar till en bok.

Inrikes

”Det behövs fler berättelser om vår region”

Nordkalotten kommer allt mer i fokus – ekonomiskt och säkerhetspolitiskt. Scoop talade med Tim Andersson Rask på Barents Press, medarrangörer till Gräv 2022 i Luleå.

Inrikes

Beslut: Svenska journalister kan stämmas inför engelsk domstol

Journalisterna på sajten Realtid kan stämmas för förtal i engelsk domstol. Det är innebörden av ett beslut på onsdagen. Samtidigt underkänns stora delar av den ursprungliga stämningen. – Jag är övertygad om att vår journalistik tål en prövning, säger Per Agerman, en av Realtids journalister.

Inrikes

När barndomen knackar på

Hon lovade sig själv att aldrig granska sekten hon växte upp i. Men när ett mystiskt paket dök upp med posten förändrades allt. – Jag är skyldig att berätta, säger Jenny Küttim till Scoop.

Inrikes

Här är FGJ:s nya ordförande

Efter mer än fyra år är det dags för byte på ordförandeposten i Föreningen Grävande Journalister. Fouad Youcefi lämnar, och in kommer Ulla Sätereie.

Inrikes

Nytt liv i gammal mordgåta

Det ansågs länge handla om ett försök till sexköp som slutade med rånmord. Men kan det ligga annat bakom? Dagens Arbetes Mikael Färnbo berättar för Scoop om hur han fick upp nya spår i mordet på en av Sveriges mäktigaste politiker.

Inrikes

Visselblåsaren dömer ut nya lagen

Hon sparkades från Expressen sedan hon talat med andra medier om förhållandena på redaktionen. Men Frida Sundkvist tror inte att den nya visselblåsarlagen hade gjort någon större skillnad.

Inrikes

Journalistorganisationer skeptiska till ny lag

Sverige har en ny visselblåsarlag som enligt regeringen och arbetsgivarorganisationer är en förbättring för anställda som vill larma om missförhållanden. Men journalist- och människorättsorganisationer har varit starkt kritiska till den nya lagen. Så vad gäller egentligen?

Inrikes

Pressfrihet under tryck

I Danmark har underrättelsetjänster varnat medier för att publicering av hemliga uppgifter kan medföra fängelse, och journalister har förhörts om sina källor. I Finland åtalas tre reportrar i ett liknande fall.
 Det känns främmande att samma sak skulle ske i Sverige – men det kan göra det, säger bedömare som Scoop talat med.

Inrikes

Han ska leda DN:s gräv

Dagens Nyheter organiserar om och inrättar en ny tjänst som ska samordna redaktionens grävande. Scoop ringde upp tillträdande redaktören Mikael Delin.