Inrikes

Inrikes

Risk att visselblåsare tystnar med ny lag

Förändringarna av TF och YGL med det nya brottet utlandsspioneri riskerar att få människor att dra sig för att avslöja missförhållanden för journalister. Det anser de som Scoop talat med.

Inrikes

Olof Lundh vill bredda perspektivet

Senhöstens stora sporthändelse är i år inte guldstriden i Allsvenskan, utan fotbolls-VM i Qatar. Sportjournalisten Olof Lundh har skrivit en bok om korruptionen och utnyttjandet av gästarbetare inför VM 2022.

Inrikes

Internationell grävkonferens till Sverige

Om ungefär ett år hålls en Global Investigative Journalism Conference på Svenska mässan i Göteborg. Medarrangörer är Fojo och Föreningen Grävande journalister.

Inrikes

Östersunds svindlande affärer

Linda Hedenljungs bevakning under åtta av alla skumma affärer i fotbollsklubben Östersunds FK har nu samlats i en bok. Intresset för ”Faktura luft” har varit stort, inte bara i hemstaden.

Inrikes

Deras reportage fick riksdagen att kräva lagändring

Hem & Hyras reportage om människor som kommit i kläm på grund av den skärpta folkbokföringslagen har fått effekt även i riksdagen. – Det är klart att det finns en oerhörd tillfredsställelse i det, säger Kristina Wahlgren på Hem & Hyra till Scoop.

Inrikes

Ryska journalister får fristad i Sverige

Med stöd från bland andra Svenska institutet och Göteborgs-Posten erbjuder Föreningen grävande journalister en fristad i Sverige för tre oberoende ryska journalister.

Inrikes

Nystart för kurs i gräv och granskning

Pandemin lade hinder i vägen för en hel del kursverksamhet, men nu är det dags igen för makarna Grill att fortbilda journalister i Fojos regi. Scoop ringde upp Mikael Grill Pettersson.

Inrikes

”Fast man har facit så blir det spännande”

Terrordådet på Drottninggatan i hjärtat av Stockholm skakade Sverige. Nu, fem år senare, har Åsa Erlandsson samlat ihop alla bitar till en bok.

Inrikes

”Det behövs fler berättelser om vår region”

Nordkalotten kommer allt mer i fokus – ekonomiskt och säkerhetspolitiskt. Scoop talade med Tim Andersson Rask på Barents Press, medarrangörer till Gräv 2022 i Luleå.

Inrikes

Beslut: Svenska journalister kan stämmas inför engelsk domstol

Journalisterna på sajten Realtid kan stämmas för förtal i engelsk domstol. Det är innebörden av ett beslut på onsdagen. Samtidigt underkänns stora delar av den ursprungliga stämningen. – Jag är övertygad om att vår journalistik tål en prövning, säger Per Agerman, en av Realtids journalister.

Inrikes

När barndomen knackar på

Hon lovade sig själv att aldrig granska sekten hon växte upp i. Men när ett mystiskt paket dök upp med posten förändrades allt. – Jag är skyldig att berätta, säger Jenny Küttim till Scoop.

Inrikes

Här är FGJ:s nya ordförande

Efter mer än fyra år är det dags för byte på ordförandeposten i Föreningen Grävande Journalister. Fouad Youcefi lämnar, och in kommer Ulla Sätereie.

Inrikes

Nytt liv i gammal mordgåta

Det ansågs länge handla om ett försök till sexköp som slutade med rånmord. Men kan det ligga annat bakom? Dagens Arbetes Mikael Färnbo berättar för Scoop om hur han fick upp nya spår i mordet på en av Sveriges mäktigaste politiker.

Inrikes

Visselblåsaren dömer ut nya lagen

Hon sparkades från Expressen sedan hon talat med andra medier om förhållandena på redaktionen. Men Frida Sundkvist tror inte att den nya visselblåsarlagen hade gjort någon större skillnad.

Inrikes

Journalistorganisationer skeptiska till ny lag

Sverige har en ny visselblåsarlag som enligt regeringen och arbetsgivarorganisationer är en förbättring för anställda som vill larma om missförhållanden. Men journalist- och människorättsorganisationer har varit starkt kritiska till den nya lagen. Så vad gäller egentligen?

Inrikes

Pressfrihet under tryck

I Danmark har underrättelsetjänster varnat medier för att publicering av hemliga uppgifter kan medföra fängelse, och journalister har förhörts om sina källor. I Finland åtalas tre reportrar i ett liknande fall.
 Det känns främmande att samma sak skulle ske i Sverige – men det kan göra det, säger bedömare som Scoop talat med.

Inrikes

Han ska leda DN:s gräv

Dagens Nyheter organiserar om och inrättar en ny tjänst som ska samordna redaktionens grävande. Scoop ringde upp tillträdande redaktören Mikael Delin.

Inrikes

Hon analyserar spionskandalerna

Både i Finland och i Danmark har journalister som granskat underrättelsetjänster de senaste månaderna antingen åtalats eller ställts inför krav på att avslöja källor. I sin avhandling vid Lunds universitet i höstas analyserar sociologen Alexandra Franzén den trassliga relationen mellan staten och de medier som granskar den.

Inrikes

De visar varifrån vapnen kommer

Länge ansågs smuggling från Balkan vara det huvudsakliga viset som illegala vapen kommer in i landet. Mathias Ståhle och Jani P Sallinen på Svenska Dagbladet har visat att så långtifrån är fallet. I boken ”Vapensmederna” fördjupar de sin granskning av vapnens väg till Sverige.

Inrikes

Sektgräv blev poddsuccé

En av sommarens intressantaste radiodokumentärer stod Svenska Dagbladet och produktionsbolaget Banda för. Scoop talade med frilansreportern Lars Berge om att försöka kartlägga en – så vitt man vet – sedan länge död sektledare och mytoman.

Inrikes

Censurkrav på nyhetsfoton tagna med drönare

Grundlagen ska garantera en journalistik fri från krav på statlig förhandsgranskning, alltså censur i bokstavlig mening. Men det finns utrymme för undantag om syftet med censuren är att skydda rikets försvar. Scoops granskning visar att inte minst myndigheternas handläggningstider omöjliggör laglig publicering av nyhetsfoton tagna med drönarbilder – om himlen eller horisonten syns. ”Fullkomligt oacceptabelt”, säger Jonas Kanje, ansvarig utgivare för Sydsvenskan, till Scoop.

Inrikes

DN satsar på internationellt samarbete

Dagens Nyheter fick mersmak efter det stora grävet om bitcoinbedragare i Ukraina. Nu satsar redaktionen på att bygga upp ett eget nätverk för internationella samarbeten. – Målet är att få vara med på de stora avgörande läckorna, säger Mattias Carlsson, nyutnämnd korrespondent för internationella undersökningar, till Scoop.

Inrikes

Inblick i digitala världar

Digitala researchmetoder blir allt viktigare, men många journalister har bristande kunskap på området. Emelie Rosén, guldspadenominerad grävare på Ekot, anser att dåligt självförtroende är ett större problem.