Inrikes

Inrikes

”Fast man har facit så blir det spännande”

Terrordådet på Drottninggatan i hjärtat av Stockholm skakade Sverige. Nu, fem år senare, har Åsa Erlandsson samlat ihop alla bitar till en bok.

Inrikes

”Det behövs fler berättelser om vår region”

Nordkalotten kommer allt mer i fokus – ekonomiskt och säkerhetspolitiskt. Scoop talade med Tim Andersson Rask på Barents Press, medarrangörer till Gräv 2022 i Luleå.

Inrikes

Beslut: Svenska journalister kan stämmas inför engelsk domstol

Journalisterna på sajten Realtid kan stämmas för förtal i engelsk domstol. Det är innebörden av ett beslut på onsdagen. Samtidigt underkänns stora delar av den ursprungliga stämningen. – Jag är övertygad om att vår journalistik tål en prövning, säger Per Agerman, en av Realtids journalister.

Inrikes

När barndomen knackar på

Hon lovade sig själv att aldrig granska sekten hon växte upp i. Men när ett mystiskt paket dök upp med posten förändrades allt. – Jag är skyldig att berätta, säger Jenny Küttim till Scoop.

Inrikes

Här är FGJ:s nya ordförande

Efter mer än fyra år är det dags för byte på ordförandeposten i Föreningen Grävande Journalister. Fouad Youcefi lämnar, och in kommer Ulla Sätereie.

Inrikes

Nytt liv i gammal mordgåta

Det ansågs länge handla om ett försök till sexköp som slutade med rånmord. Men kan det ligga annat bakom? Dagens Arbetes Mikael Färnbo berättar för Scoop om hur han fick upp nya spår i mordet på en av Sveriges mäktigaste politiker.

Inrikes

Visselblåsaren dömer ut nya lagen

Hon sparkades från Expressen sedan hon talat med andra medier om förhållandena på redaktionen. Men Frida Sundkvist tror inte att den nya visselblåsarlagen hade gjort någon större skillnad.

Inrikes

Journalistorganisationer skeptiska till ny lag

Sverige har en ny visselblåsarlag som enligt regeringen och arbetsgivarorganisationer är en förbättring för anställda som vill larma om missförhållanden. Men journalist- och människorättsorganisationer har varit starkt kritiska till den nya lagen. Så vad gäller egentligen?

Inrikes

Pressfrihet under tryck

I Danmark har underrättelsetjänster varnat medier för att publicering av hemliga uppgifter kan medföra fängelse, och journalister har förhörts om sina källor. I Finland åtalas tre reportrar i ett liknande fall.
 Det känns främmande att samma sak skulle ske i Sverige – men det kan göra det, säger bedömare som Scoop talat med.

Inrikes

Han ska leda DN:s gräv

Dagens Nyheter organiserar om och inrättar en ny tjänst som ska samordna redaktionens grävande. Scoop ringde upp tillträdande redaktören Mikael Delin.

Inrikes

Hon analyserar spionskandalerna

Både i Finland och i Danmark har journalister som granskat underrättelsetjänster de senaste månaderna antingen åtalats eller ställts inför krav på att avslöja källor. I sin avhandling vid Lunds universitet i höstas analyserar sociologen Alexandra Franzén den trassliga relationen mellan staten och de medier som granskar den.

Inrikes

De visar varifrån vapnen kommer

Länge ansågs smuggling från Balkan vara det huvudsakliga viset som illegala vapen kommer in i landet. Mathias Ståhle och Jani P Sallinen på Svenska Dagbladet har visat att så långtifrån är fallet. I boken ”Vapensmederna” fördjupar de sin granskning av vapnens väg till Sverige.

Inrikes

Sektgräv blev poddsuccé

En av sommarens intressantaste radiodokumentärer stod Svenska Dagbladet och produktionsbolaget Banda för. Scoop talade med frilansreportern Lars Berge om att försöka kartlägga en – så vitt man vet – sedan länge död sektledare och mytoman.

Inrikes

Censurkrav på nyhetsfoton tagna med drönare

Grundlagen ska garantera en journalistik fri från krav på statlig förhandsgranskning, alltså censur i bokstavlig mening. Men det finns utrymme för undantag om syftet med censuren är att skydda rikets försvar. Scoops granskning visar att inte minst myndigheternas handläggningstider omöjliggör laglig publicering av nyhetsfoton tagna med drönarbilder – om himlen eller horisonten syns. ”Fullkomligt oacceptabelt”, säger Jonas Kanje, ansvarig utgivare för Sydsvenskan, till Scoop.

Inrikes

DN satsar på internationellt samarbete

Dagens Nyheter fick mersmak efter det stora grävet om bitcoinbedragare i Ukraina. Nu satsar redaktionen på att bygga upp ett eget nätverk för internationella samarbeten. – Målet är att få vara med på de stora avgörande läckorna, säger Mattias Carlsson, nyutnämnd korrespondent för internationella undersökningar, till Scoop.

Inrikes

Inblick i digitala världar

Digitala researchmetoder blir allt viktigare, men många journalister har bristande kunskap på området. Emelie Rosén, guldspadenominerad grävare på Ekot, anser att dåligt självförtroende är ett större problem.

Inrikes

IT-forensikern hittar de raderade spåren

I SVT:s arbete med filerna från Hunter Bidens laptop spelade it-forensik en avgörande roll. Här berättar it-forensikern Mikael Stathin för Scoop om hur han gjorde.

Inrikes

Efter Scoops kommungranskning – så gick det sedan

Vid tiden för Scoops granskning hade Boxholms kommun en policy för allmänna handlingar som stred mot grundlagen. Ett år senare har den ändrats ordentligt till det bättre. Men samtidigt har kommunen fått annan kritik för sin hantering av begäran om handlingar.

Inrikes

Internrapport: Osäkerhet leder till att för mycket hemligstämplas hos polisen

Polisens internrevision har granskat hur handläggare på myndigheten hanterar begäran om allmänna handlingar, och hittar flera brister. Bland annat konstaterar man att handläggarna behöver få bättre kunskaper i hur Offentlighets- och sekretesslagen, OSL, fungerar.

Inrikes

Så undersökte SVT i Hunter Bidens laptop

SVT:s Fouad Youcefi har tillsammans med kollegan Linda Hörnqvist gjort en unik granskning av ”laptopen från helvetet”, som Donald Trump kallade den under fjolårets valrörelse. Hur gjorde han när han tog sig an projektet att analysera en av världens mest omtalade datorer – presidentsonen Hunter Bidens?

Inrikes

Miljardsvindel med mobiler

En extra koll av vad som kunde ligga bakom ovanligt framgångsrika småföretag ledde till SVT:s avslöjande av en härva med miljarder kronor i svindlade skattepengar.

Inrikes

De letar extremister på nätet

När radikala grupper på högerkanten byter plattform måste de som granskar dem följa efter. Scoop talade med en svensk och en norsk grävare som rör sig i de extremas fotspår.

Inrikes

Hon fick i gång debatten om klanerna

Släktbaserade kriminella nätverk utgör stora problem runtom i världen. Fenomenet har dessutom populariserats genom otaliga filmer och tv-serier om de italienska och italiensk-amerikanska varianterna. Ändå var det en delvis ny debatt som väcktes förra året i Sverige av Johanna Bäckström Lernebys bok ”Familjen”. I vår kommer en ny, utökad version.