Inrikes

Hon hittade spår av kokain hos fyra riksdagspartier

Vissa partiledare fick svårt med talföret när de konfronterades med uppgifter om att Aftonbladets reporter hittat spår av kokain på toaletten på fyra partikanslier. Scoop kontaktade reportern Lisa Horn för att höra mer om hur de gjort.

Daniel Wiklander

Text

Idén, som egentligen inte är helt ny, växte fram i diskussioner på redaktionen. Enligt Tullverket har Sverige blivit ett transitland för de latinamerikanska kartellernas kokainexport till Europa, och drogen finns nuförtiden överallt i samhället. Exempelvis skildrar Diamant Salihu i sin hyllade reportagebok ”Tills alla dör” en kokainlangares arbetsdag, eller kväll, med leveranser till kunder runtom i Stockholm.

– Vi ställde oss frågan ”knarkas det i riksdagen?”, säger Lisa Horn.

Hon skaffade sig tillträde till samtliga partikanslier i riksdagen förutom Moderaternas. Där togs hon emot i partihögkvarteret i stället. Efter genomförd intervju bad hon att få låna toaletten, och där gick hon över handfaten med speciella servetter som reagerar med kokain. Sedan fick narkotikapolisen Lennart Karlsson se en video på servetterna med blå fläckar där det skett en kemisk reaktion som skulle kunna tyda på kokain. Han fick däremot inte veta var de använts innan han kommenterade fynden. 

Servetterna kan även reagera med vissa andra kemikalier, men enligt narkotikapolisen Lennart Karlsson skulle det i så fall se annorlunda ut på servetten.

– Han pratar om att en kristall fångas upp, då blir det som en liten fläck som reagerar, säger Lisa Horn. Medan om det skulle vara till exempel rengöringsmedel, då skulle det bli mycket mer heljämnt. Blått överallt.

– Det är många som faktiskt skriver positiva saker. Och det är ju inte så vanligt att man får sådana mail, säger Lisa Horn.

Servetterna testades sedan på Karolinska institutet, och resultatet var positivt.

Aftonbladet tog kontakt med en forskare som erbjöd sig att göra testerna åt dem. Inte heller han fick veta i förväg varifrån proverna kom, utan bara ett nummer för varje servett för att hålla isär dem.

Hos fyra partier gav testet utslag: Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

– Det säger ingenting om vare sig små eller stora partier, höger eller vänster eller regering eller opposition, säger Lisa Horn.

– Eller ens korrelerar till vilken narkotikapolitik man har. Och det är ju också intressant.

I filmade intervjuer konfronteras partiledarna med uppgiften, och reagerar på olika vis. Mest anmärkningsvärd är Nooshi Dadgostars kommentar om att Aftonbladet borde undersöka sina egna toaletter först. Något som SR-programmet Medierna för övrigt tog fasta på i den gångna helgens avsnitt när de på liknande vis som Lisa Horn undersökte toaletterna hos Aftonbladets ägare Schibsted. Utan att hitta några spår av droger, dock. 

– Jag tycker ju att man som journalist kan ansvarsutkräva en politiker utan att själv ha gått igenom samma granskning, säger Lisa Horn.

Hon tillägger att hon inte heller tycker att det är riktigt samma sak att granska Aftonbladets toaletter som att granska riksdagspartiernas toaletter.

– De flesta har ju tagit det på allvar uppfattar jag det ändå som. Men sen får vi se vad de gör av det. För det är ju fortfarande så att vi har hittat bekräftade spår av kokain inne på riksdagskansliernas toaletter. Och det är klart man kan prata om att det är jättemycket folk som rör sig där. Och att vi inte vet när och inte hur. Men faktum kvarstår att det har funnits narkotika inne i de lokalerna. Och det är jätteintressant att veta hur de ska hantera det.

I Mediernas reportage uppger grävchefen Martin Schori dessutom att Aftonbladet själva faktiskt på samma vis undersökt sina toaletter – men utan att göra några fynd. 

”Jag tycker ju att man som journalist kan ansvarsutkräva en politiker utan att själv ha gått igenom samma granskning.”

Lisa Horn

Efter avslöjandet har Lisa Horn fått många läsarmejl – av ett lite ovanligt slag.

– Det är många som faktiskt skriver positiva saker. Och det är ju inte så vanligt att man får sådana mail.

Folk är ganska glada och tacksamma över att vi granskar riksdagspolitikerna och de som jobbar där.

Andra är arga – på politikerna.

– Vi har fått en hel del respons från personer som själva måste genomgå drogtest på jobbet och de är arga på att politikerna inte själva går ut och erbjuder sig att göra det.

Efter publiceringen blev det känt att det gjorts en polisanmälan redan före jul angående misstänkt narkotikabrott. Det visade sig vara Lennart Karlsson som ansåg sig ha skyldighet att anmäla i och med att han hade fått se bevismaterial. Den utredningen lades dock ned efter tre dagar.

Lisa Horn kände inte till polisanmälan när Aftonbladet publicerade. Säkerhetsavdelningen på Riksdagen kände till den, men partierna kontaktades inte.

Har ni funderat på att göra om testet i någon annan del av samhället?

– Vi pratar alltid om olika idéer och olika saker vi kan göra. Så det kan hända. Det får vi se.

Senaste Numret

Prenumerera eller beställ lösnummer

omslag nr 4

Global Investigative Journalism Conference i Göteborg får stor plats även i detta nummer, med bland annat en matig genomgång av de bästa handfasta tipsen som lärdes ut på konferensen.

Läs även om SvD:s Spotifygräv, oligarken som äger en av Sundsvalls största fabriker och journalisterna som jagar en hundplågare i Malmö.

Ute vid lucia.

Beställ här