Guldspaden

Guldspaden

Här är vinnarna av årets Guldspadar

Adoptioner, gängkrig och sexuella trakasserier var några av de ämnen som 2021 års bästa granskningar enligt Guldspadejuryn handlade om.

Guldspaden

De har chans på guldspadar i vår

Den 21 maj delas årets guldspadar ut på Gräv i Luleå. På måndagen tillkännagavs vilka som är nominerade i de olika kategorierna.

Guldspaden

”Det går bra att vara gangster i Sverige”

Ingen som följt svensk nyhetsförmedling under året har kunnat undgå det grova väpnade våldet, och det återspeglas även i den undersökande journalistiken. Lasse Wierup, veteran på området med en rad tidigare utgivna böcker, fick årets guldspade för bästa bok.

Guldspaden

Arabiskan öppnade dörrar för Hem & Hyra

Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra satsar på grävande journalistik, och det ger god utdelning. Nu senast i form av en guldspade för AnnaKarin Löwendahls och Anna Rytterbrants granskning av handeln med folkbokföringsadresser.

Guldspaden

Wallraff i antivaccinrörelsen

Guldspaden i klassen Etermedia riks dokumentär gick i år till SVT:s ”Vaccinkrigarna”, ett wallraffreportage inifrån en rörelse som fått stor aktualitet i och med pandemin. Scoop talade nyligen med reportern Malin Olofsson om hur det var att arbeta med dold kamera bland vaccinmotståndarna.

Guldspaden

De har chans på årets guldspadar

På måndagen offentliggjordes de nominerade till Guldspadens åtta kategorier, samt vem som mottar juryns särskilda pris.

Guldspaden

Hon är Grävjuryns nya sammankallande

Pandemin skakar om gamla traditioner. Bara ett drygt halvår efter senaste utdelningen av guldspadar tillkännages de nya nominerade. Grävjuryn har också fått en ny sammankallande, något som dock inte har det minsta att göra med pandemin. Bertholof Brännström har tackat för sig och Kicki Hultin, mångårig radio- och tv-journalist från Göteborg, har trätt in i hans ställe.

Guldspaden

Attentat i medieskugga

För andra året i rad, och för tredje gången totalt, får GP:s Michael Verdicchio en guldspade i klassen storstadstidning. Den här gången handlar det om djurrättsaktivister som vid hundratals tillfällen attackerat bönder i Västra Götaland. Ofta läggs anmälningarna ned.