Guldspaden

Guldspaden

33 bidrag tävlar om guldspadar

Över 220 bidrag har kommit in till guldspaden. På måndagen tillkännagavs nomineringarna.

Guldspaden

”Vi gör en viktig insats för hela samhället”

Göteborgs-Posten avslöjade romsk hederskultur med mord, barnäktenskap, skamklippning av kvinnor och egen rättsskipning. GP anklagades för att angripa en av Sveriges mest utsatta grupper. Men att inte rapportera hade varit att lämna de svagaste i sticket, anser de guldspadeprisade reportrarna.

Guldspaden

Avslöjandet som kan ge nya regler för A-traktorer

Flera uppmärksammade dödsfall där ungdomar kraschat med A-traktorer som i praktiken är vanliga bilar fick P4 Västs reportrar att börja gräva.

Guldspaden

Kalla fakta gånger två

TV4:s Kalla fakta har funnits lika länge som kanalen själv och gjort många uppmärksammade avslöjanden genom åren. En ny modell för samarbete med Nyheterna har visat sig ge goda resultat.

Guldspaden

Ombildningar lukrativ men skum bransch

När grävarna på Hem & Hyra såg vilka som hade röstat för ombildning till bostadsrätter förstod de att de satt på ett rejält scoop. De kunde också visa att ombildningar är förvånansvärt svagt reglerade, ofta drabbar de svagaste på bostadsmarknaden och att bedrägliga affärer inte kan korrigeras i efterhand.

Guldspaden

Arbetsledare med arbetsglädje

Hon fick först övertalas att prova på att vara arbetsledare. Men nu trivs Hedvig Nilsson, nyhetschef på P4 Värmland och mottagare av årets gyllene dynamo, med att leda andra grävare.

Guldspaden

”Det har varit jätteintressant att komma in i den här världen”

Hon har stämplats som ”aktivist” av skogsindustrin och hyllas för sin bok om samarbetet mellan myndigheter och bolag kring en av de svenska basnäringarna. Nu har Lisa Röstlund fått en guldspade för ”Skogslandet”.

Guldspaden

Ny självbild på Trelleborgs Allehanda

Länge kändes möjligheten att vinna en guldspade avlägsen på en liten redaktion där produktionen av nästa dags tidning tog alla resurser. Men med lite bättre resurser och nytänkande blev det till slut verklighet.

Guldspaden

”Jag tror att vi alla var ganska chockade”

Tre journaliststuderande på andra året på JMK i Stockholm fick guldspaden i kategorin studentspaden, för sin granskning av frikyrkors så kallade omvändelseterapi.

Guldspaden

Här är alla nominerade till Guldspaden 2023

Om en knapp månad är det dags. Då får årets pristagare sina guldspadar på galan vid Gräv 23 i Karlstad. På torsdagen offentliggjordes de nominerade.

Guldspaden

De avslöjade smutsen i studentlyorna

Att lämna en studentlägenhet i grisigt och ostädat skick har varit enkelt i Göteborg. Fem studenter vid Göteborgs universitet visade att snusket satts i system.

Guldspaden

”Verkligheten kom ifatt den goda viljan”

Det var knappast okontroversiellt att granska behandlingen av unga transpersoner med så kallade stopphormoner som skjuter upp puberteten. Carolina Jemsby och Karin Mattisson berättar om hur de gjorde sitt uppmärksammade reportage.

Guldspaden

Sextrakasserier sopades under mattan

Umeå universitet svek sextrakasserade kvinnliga anställda och studenter och använde skattemiljoner till att ”belöna” män som anklagades för olika typer av misskötsamhet – i ett fall med boende i en strandlägenhet på Venice Beach i Los Angeles. Avslöjandet gav tre grävare från Västerbottens-Kuriren en guldspade.

Guldspaden

”De har ingen annanstans att ta vägen”

På Samhall arbetar människor som av olika anledningar inte klarar tempot på övriga arbetsmarknaden. Eller så var det tänkt. Scoop talade med gulspadevinnande Elinor Torp om hur personer i riskgrupper drevs att jobba extra hårt – mitt under pandemin.

Guldspaden

Jakten på de utdömda bostäderna

Malmö Stad betalar hyresvärdar för att hemlösa ska få tak över huvudet. Men SVT:s reportrar kunde visa att de inte sällan hamnar i lokaler som är direkt olämpliga som bostäder.

Guldspaden

Svenska miljarder till diktaturen

De fick ta sig in i landet under täckmantel och filma med mobiltelefon. Men de avslöjade hur svenska myndigheter och UD lovade miljarder till statliga belarusiska företag – samtidigt som regimen brutalt slog ned protester mot valfusk.

Guldspaden

De hittade sanningen om de stulna barnen

I årtionden har svenska föräldrar adopterat barn från Latinamerika, Asien och Afrika som visat sig varit stulna. DN-journalisterna Patrik Lundberg, Alexander Mahmoud och Josefin Sköld berättar för Scoop om sin prisbelönta granskning.

Guldspaden

Lägesrapport från kriget utan slut

Han skrev om ett gängkrig som en gängmedlem trodde skulle pågå ”tills alla dör”. Ett och ett halvt år har gått – och kriget rasar vidare. Scoop talade med Diamant Salihu om hans guldspadevinnande bok.

Guldspaden

Här är vinnarna av årets Guldspadar

Adoptioner, gängkrig och sexuella trakasserier var några av de ämnen som 2021 års bästa granskningar enligt Guldspadejuryn handlade om.

Guldspaden

De har chans på guldspadar i vår

Den 21 maj delas årets guldspadar ut på Gräv i Luleå. På måndagen tillkännagavs vilka som är nominerade i de olika kategorierna.

Guldspaden

”Det går bra att vara gangster i Sverige”

Ingen som följt svensk nyhetsförmedling under året har kunnat undgå det grova väpnade våldet, och det återspeglas även i den undersökande journalistiken. Lasse Wierup, veteran på området med en rad tidigare utgivna böcker, fick årets guldspade för bästa bok.

Guldspaden

Arabiskan öppnade dörrar för Hem & Hyra

Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra satsar på grävande journalistik, och det ger god utdelning. Nu senast i form av en guldspade för AnnaKarin Löwendahls och Anna Rytterbrants granskning av handeln med folkbokföringsadresser.

Guldspaden

Wallraff i antivaccinrörelsen

Guldspaden i klassen Etermedia riks dokumentär gick i år till SVT:s ”Vaccinkrigarna”, ett wallraffreportage inifrån en rörelse som fått stor aktualitet i och med pandemin. Scoop talade nyligen med reportern Malin Olofsson om hur det var att arbeta med dold kamera bland vaccinmotståndarna.