Inrikes

”Roblox är barnens hemliga rum”

Svenska barn utsätts för bedrägerier på spelplattformen Roblox. SVT:s Marja Grill och Tea Lange undersökte en väg många vuxna vet väldigt lite om – men deras barn luras på riktiga pengar.

Daniel Wiklander

Text och foto

När Tea Lange, journalistpraktikant på SVT, var 15 år och provade på Roblox för första gången var allt som fanns på just den servern ett berg och någon som skrev grova svordomar på ryska i chatten. 

Under de åtta år som gått sedan dess har onlinespelet med barn och ungdomar som målgrupp vuxit enormt. Vem som helst kan skapa egna spel i programmet Roblox Studio, och på det viset kan Roblox erbjuda allt från hinderbanor till mode- och skönhetstävlingar där spelarna klär upp sina figurer med kläder och peruker. Sådana saker är dock ofta inte gratis, utan den som vill vinna, eller bara vill hävda sig i den allmänna sociala miljön i spelet måste förse sig med spelets egen valuta, Robux. Och Robux kostar riktiga pengar. 

Robux kan även tas ut från spelet och bytas mot riktiga pengar, och detta i kombination med att de flesta användare är barn har lockat till sig bedragare.

Det var också två barn som kom med tipset och bedrägerier i Roblox till SVT:s reporter Marja Grill – hennes egna. 

– Jag frågade dem vad de tyckte att vi skulle granska, berättar hon för Scoop vid ett kafébord i SVT-huset i Stockholm. De sade att det var en massa fuffens.

– Och så kom jag till jobbet och Tea sade att ”ja, det vill jag vara med på! Det har jag spelat”.

Så hon skaffade ett konto på Roblox, och fick några hundralappar av SVT att byta mot Robux. 

Som hon raskt såg till att bli blåst på av bedragarna som dök upp och tolkade hennes beteende i spelet som att hon var ett lätt byte med frågor som ”Hej, hur mår ni, vad gör ni? Får jag vara med?”

– Är man inne i sådana forum och är så öppen, och inte bara hänger i sin klick, då blir man ju också ett byte för bedragaren, en måltavla, säger Tea Lange.

Marja Grill, till vänster, ville gå in med mycket pengar i spelet när Tea Lange, till höger, låtsades vara ett godtroget barn. Men det visade sig att det inte behövdes.

– Vi ville vara ett ganska vanligt svenskt barn som var ny och testade det här spelet, säger Marja Grill.

Hon hade först en idé att de skulle gå in med mycket pengar.

– Men det behövdes inte.

De kunde se att bedrägerierna var en massverksamhet där man inte nödvändigtvis stal särskilt mycket från varje barn. 

– Samtidigt är det alltid en diskussion att man inte kan slösa för mycket med skattebetalarnas pengar, säger Marja Grill. Det måste vara relevant.

Tea Langes påhittade barnkaraktär gav också bedragare pengar i chattar på sociala medier-plattformen Discord, mot löfte om Robux – som givetvis inte syntes till sedan.

– Vi ville testa olika sätt som vi fått tips om användes för att scamma barn, säger Marja Grill.

Roblox och Discord har det gemensamt att det går att vara väldigt anonym även gentemot företagen bakom plattformarna. De regler som ändå finns är lätta att kringgå.

Varken Roblox eller Discord, båda företag med säte i USA, har varit intresserade av att svara på frågor.

– Vi ville ju verkligen ha en intervju för att prata om det här, säger Marja Grill. Och det kan vara på Teams eller det kan vara på telefon – men de skickade ett uttalande.

– Men de har ju inte delat med sig till exempel till svensk polis med när de ser suspekta aktiviteter på olika konton, utan de lägger ju väldigt mycket ansvar bara på användarna.

– Och det gör ju Discord också, säger Tea Lange. Och de vill ju då heller inte svara på varför de gör så.

Tidigare har youtubers i USA tagit upp detta med att barn hanterar ibland ganska mycket pengar i spelet, men mer utifrån den vinkeln än att de också utsätts för bedrägerier. 

– De har inte riktigt har det här svenska att vi ska söka upp folk och ställa dem till svars, utan mer bara berätta om saker de tycker är fel, säger Marja Grill. Det är ändå väldigt intressanta perspektiv.

Att det handlar om barn var avgörande för att reportrarna skulle bry sig om de ändå väldigt enkla bedrägerimetoderna.

– Hade det varit vuxna så hade vi tänkt att då får man väl skylla sig själv om man klickar på en phishinglänk. Eller om man tror på någon som säger "jag lovar att jag ska…”. Men det är ju det att det är faktiskt barn. Det var det som var förvånande för mig, att det var riktiga pengar och att det kunde vara mycket pengar.

”Det är som att det finns en känsla av att det är ett laglöst land. Både hos ungdomarna som blir drabbade och de som själva scammar.”

Marja Grill

Att wallraffa är alltid en metod som behöver vägas mot medieetiken, och att det handlade om en spelplattform var inget undantag. Reportrarna ställdes inför etiska problem även här.

– Vi var inne och filmade där det var karaktärer som pratade med varandra om allvarliga saker., säger Marja Grill. Tea hamnade i en grupp svenska ungdomar som sade "stick härifrån".

Och några andra som var mitt uppe i en stor diskussion om Israel och Palestina.

– De är anonyma för oss, men om de själva skulle se sig på skärmen eller om vi skulle sända ut det skulle de se det. För dem som tar sina karaktärer på allvar är det som ett wallraff i riktiga världen. Så det tog vi inte med helt enkelt.

Reaktionerna på reportaget har varierat – med en tydlig skillnad mellan ungdomar och deras föräldrar. Ungdomarna tycker ofta att Teas karaktär får skylla sig själv. 

– Men också jättemånga i TikTok-chattarna som skriver så här: ”Jag blev scammad på min megafrostdragon också och jag blev jätteledsen och det här var ju sorgligt”, säger Tea Lange.

– Medan föräldrarna reagerar med ”Va? Är det här något som pågår?” och pingar andra och skickar till andra föräldrar, säger Marja Grill.

– Och scammers som skriver så här på TikTok: ”Jag scammar folk, jag är stolt över det, vad är problemet?” säger Tea Lange.

–Det är verkligen en åldersfråga känns det som, säger Marja Grill. Jag är ju förälder själv så jag brukar kolla: ”Ser det våldsamt ut? Är det läskigt, det här spelet?"

– Jag har inte tänkt så här: "Pågår det ekonomiska bedrägerier?” Det är liksom inte en box jag vetat att jag ska checka.

– Roblox är barnens hemliga rum, säger Tea Lange. Det är deras digitala värld. Som vuxen kanske man kan känna sig lite utanför.

– De har till och med ett eget språk, säger Marja Grill. Vi fick göra en ordlista för att det var så många på redaktionen som inte förstod begreppen som används på plattformen.

Och Roblox har ett enormt genomslag. Enligt en undersökning från Internetstiftelsen använder 6 av 10 lågstadiebarn Roblox, och 28 procent av barn i lågstadieåldern använder plattformen varje dag.

– Roblox mycket större än vad vi tror, säger Marja Grill.

Marja Grill intervjuade även bedragare, och före detta bedragare, för reportaget. 

– Man blir ju lite trött och ledsen när man ser hur cyniskt det pratas i de här grupperna, säger hon.

Hur öppet de pratar om att de ska kapa konton och få tag på mycket Robux.

– Den första som jag pratade med på telefon sade att ”om inte jag lurar dem så kommer någon annan göra det”.

– Det är som att det finns en känsla av att det är ett laglöst land. Både hos ungdomarna som blir drabbade och de som själva scammar.

Marja Grill såg också att en av varianterna var ett upplägg för penningtvätt.

Hur skulle ni säga att det är, alltså hur omfattande är den biten?

– Vi vet ju inte det, men vi har ju pratat med poliser som säger att de tror att det är jättemycket. Jag gjorde i dag en uppföljande intervju med bedrägerikammaren och de tror ju också att det tvättas en massa pengar. Men de vet inte omfattningen för de kan inte heller få veta från de amerikanska företagen vilka konton som är skumma eller som handlar med suspekta grejer.

Marja Grill berättar att det även finns exempel på handel med barnpornografi och tvätt av pengar från sådana affärer.

Inom den här sektorn, inom gamingvärlden, vad mer borde undersökas? Får ni några nya idéer?

– Säkerhet, säger Tea Lange. Hur gör de här stora plattformarna? Hur tar de hand om sin säkerhet? Vad har man för rätt att skydda sig?

Marja Grill undrar varför bedrägeriverksamheten alls får fortgå. 

– Polisen, vad gör de? Varför får det här fortgå? Ja, när det är internationella servrar, men har vi inte en internationell polis? Finns det poliser i andra länder? Jag tycker att det är för handfallet ibland.

Har ni försökt hitta kopplingen till organiserad brottslighet?

– Absolut, säger Marja Grill. Vi har ju inte slutat den här granskningen. Men det är ju så att kriminella försöker gömma pengarna av en anledning. Men det är klart, får vi en källa inne på Roblox huvudkontor så skulle vi gärna vilja veta vilka svenska konton som det gäller.

– Ingenting är för svårt. Allting går småningom, säger Marja Grill. Den som får tips är den som ber om tips, brukar jag säga.

Senaste Numret

Prenumerera eller beställ lösnummer

omslag nr 4

Global Investigative Journalism Conference i Göteborg får stor plats även i detta nummer, med bland annat en matig genomgång av de bästa handfasta tipsen som lärdes ut på konferensen.

Läs även om SvD:s Spotifygräv, oligarken som äger en av Sundsvalls största fabriker och journalisterna som jagar en hundplågare i Malmö.

Ute vid lucia.

Beställ här