✔ Alla ändringar har sparats!
Podd

Veckans Gräv 8: Fallskärmsjägare och dubbla vårdstolar

I avsnitt åtta av podden Veckans Gräv träffar Hanna Lundquist och Axel Andén Expressens reporter Daniel Olsson som i granskningen Fallskärmsjägarna avslöjar hur höga chefer får både fallskärm och lön från nya skattefinansierade jobb. De har också intervjuat Julia Görans på P4 Uppland som granskat sjukhuschefer som sitter på dubbla stolar.

Scoop

Lyssna på senaste avsnittet här:

Expressen – Fallskärmsjägarna 

Expressens reporter Daniel Olsson står bakom granskningen Fallskärmsjägarna om sparkade chefer i kommuner och regioner som gått direkt till nya toppjobb inom det offentliga – med dubbla ersättningar. Granskningen visar hur över en kvarts miljard kronor har gått till fallskärmar åt höga chefer som samtidigt får lön från nya skattefinansierade jobb, under perioden 2015–2023. Det rör sig om 119 sparkade direktörer och höga chefer i kommuner och regioner har fått dubbla ersättningar från skattebetalarna.

P4 Uppland – 30 sjukhuschefer i vårdbolag – utan regionens vetskap

P4 Upplands reporter Julia Görans har granskat chefer på Akademiska sjukhuset i Uppsala som också har intressen i vårdbolag. Av cirka 350 chefer var det drygt 40 som ägde eller satt i styrelsen för bolag som är verksamma i vårdsektorn och som i flera fall hade gjort affärer med regionen. Granskningen visade att endast 11 av de här 41 cheferna hade anmält sina bisysslor till regionen, vilket är ett krav.

Expressens Daniel Olsson.

FLER GRÄV SOM NÄMNS I INSLAGET

Aftonbladet – Anna Kinberg Batra anställde kompis till nytt toppjobb

Dagens Nyheter – Så bedrev ministern övertalningskampanj för att stoppa lagen om att rädda förstörd natur

KONTAKTA OSS

Veckans gräv är en podd från Scoop och Tidningen Journalisten, som är Journalistförbundets tidning.

Tipsa oss om fler aktuella gräv till kommande avsnitt!

Mejla till: scoop@scoopmagasin.se

Veckans gräv finns ute nu, där poddar finns.