Recensioner

Nödvändig läsning om Kinas påverkan

Draken
När kinas pengar och spioner kom till Sverige
Tobias Andersson Åkerblom, Mondial 2022.

Daniel Wiklander

Text

Kinas inflytande utomlands, journalistik som täckmantel för underrättelsetjänst och främmande makts rekrytering av agenter i Sverige är högaktuella ämnen denna höst. President Xi Jinping stärkte sitt grepp om makten i samband med partikongressen nyligen, Tyskland godkände trots protester att Kina köper in sig i en strategiskt viktig hamn i Hamburg – och i Sverige har vad som kan vara den största spionskandalen sedan Wennerström avslöjats. De båda bröderna som åtalats för grovt spioneri anklagas för att ha sålt uppgifter till Ryssland och inte till Kina, men principerna för hur främmande makts underrättelsetjänster värvar agenter är likartade, och Tobias Andersson Åkerblom beskriver dem lättfattligt i sin bok. 

Nyligen klubbades inskränkningar i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen som, åtminstone i utredningen som ligger till grund för propositionen, motiveras med bland annat risken för att främmande makt verkar i Sverige under täckmantel av att bedriva journalistik. 

I Draken finns exempel på underrättelsemän från kinesiska MSS med roller såväl som korrespondenter för Folkets Dagblad som inom kinesiskägd förlagsverksamhet inom EU. Gränsen mellan underrättelseinhämtning och påverkansoperationer är extra flytande för kineserna, enligt Tobias Andersson Åkerblom. 

Vi får även följa en av spionmaskineriets grovarbetare – agenten som efter att han på oklara grunder fått asyl i Sverige omgående bytte namn till Dorjee och utgav sig för att vara tibetan, för att senare gripas och åtalas för spioneri. Vi får en inblick i bland annat turerna kring den fängslade svensk-kinesiske författaren Gui Minhai och olika försök att få honom fri, företaget Geelys uppköp av Volvo och den mystiske affärsmannen Kevin Liu som har allt fokus riktat på Sverige och som dyker upp i alla möjliga sammanhang.

Tobias Andersson Åkerblom, grävreporter på Göteborgs-Posten, har språkkunskaper och kännedom om Kina som gör att han kan se en hel del som andra svenska journalister inte kan. Så kan han exempelvis konstatera att agenten Dorjee verkar ha lärt sig kinesiska redan som barn, något som han väger in i sin bedömning av mannen som bevisats ha umgåtts med kinesiska underrättelseofficerare men som förnekar att han vare sig känt till att de var det eller att han någonsin spionerat på tibetaner i svensk exil. 

Dorjee är ett intressant fall. Att det är omöjligt att lita på hans motstridiga utsagor om sin egen historia är en sak, men han verkar leva vidare i Sverige som bränd och för de forna uppdragsgivarna värdelös före detta agent men med ansvar för sin familj och under enkla förhållanden.

Gui Minhais öde är tätt sammanflätat med fallet med Sveriges Pekingambassadör Anna Lindstedt, som tvingades avgå och åtalades för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt på grund av sin roll i kinesiska påtryckningar på Gui Minhais dotter Angela Gui. Anna Lindstedt friades senare från anklagelserna, men Tobias Andersson Åkerbloms skildring av hur Angela Gui pressades av kineser bland annat vid en märklig middag på hotell Sheraton i Stockholm är oaktat detta fascinerande läsning. 

Allt som allt är Draken nödvändig läsning i en tid då vi börjat skaffa oss en förståelse för hur Ryssland bedriver påverkan i bland annat Sverige, men ännu är ganska så yrvakna kring hur Kina arbetar.

Senaste Numret

Prenumerera eller beställ lösnummer

omslag nr 4

Global Investigative Journalism Conference i Göteborg får stor plats även i detta nummer, med bland annat en matig genomgång av de bästa handfasta tipsen som lärdes ut på konferensen.

Läs även om SvD:s Spotifygräv, oligarken som äger en av Sundsvalls största fabriker och journalisterna som jagar en hundplågare i Malmö.

Ute vid lucia.

Beställ här