Gräv

Gräv i gränsland

Gräv byter som bekant ort för varje år, och 2023 har turen kommit till Karlstad. Scoop ringde upp Frida Granström, den ena av de två grävgeneralerna.

Daniel Wiklander

Text

Det blir Karlstad Congress Culture Centre, eller Karlstad CCC som det oftast kallas, som tar emot deltagare och gäster på Gräv 23 i vår den 31 mars – 1 april. Anläggningen som ligger centralt vid Klarälven sväljer lätt de runt 700 deltagare man förväntar sig. 

När Frida Granström och de andra i Karlstad fick frågan om de kunde tänka sig att åta sig att arrangera Gräv 23 hade Fouad Youcefi, Föreningen Grävande journalisters dåvarande avgående ordförande, redan förhandlat ett bra pris med Karlstad CCC. 

– Så de lämnade över ett projekt som redan var startat, berättar Frida Granström.

Och redan är ett större antal gäster bekräftade.

Vissa av dem är än så länge hemliga, men några kan avslöjas redan nu. Det handlar bland annat om Jo Becker på The New York Times, Anna Myroniuk på ukrainska oberoende nyhetssajten Kyiv Independent, och norske krimreportern Bjørn Olav Jahr.

Karlstad ligger en bit bort från de stora städerna, men egentligen centralt i Norden – ganska mitt emellan Oslo och Stockholm.

– Jag är uppvuxen i Kil, och jag kände mig väldigt central på många sätt, säger Frida Granström. Det gick direkttåg till både Göteborg, Stockholm och Oslo. Så jag har alltid tyckt att Värmland har legat ganska centralt. 

Närheten till Norge är en av de saker som har inspirerat till temat för vårens Gräv – gränser. Frida Granström förklarar:

– Vi tänker det som ett stort begrepp. Dels så gränsar vi till Norge. Det är något som har märkts väldigt mycket de senaste åren under corona inte minst, att värmlänningar som jobbar i Norge inte har fått komma dit och norrmän som jobbar här inte har fått komma hit. 

– Vi har försökt involvera Norge ganska mycket i Gräv, mer än de har varit involverade innan. Vi samarbetar mycket över gränsen. 

– Det känns som att det byggs murar omkring oss, säger Frida
 Granström.

På Grävseminariet förra året träffade Frida Granström några från Skup, den norska motsvarigheten till Gräv. 

– De var här för att kolla vad vi hade för föreläsare. Då pratade vi om det, hur vi kan dra nytta av varandras arbete och tipsa varandra om bra journalistik och bra föreläsare.

– Sedan har vi motsättningar, en polariserad värld där vi journalister också får försöka försvara oss och vårt arbete väldigt mycket. Vi har krig som pågår, vi har politiska motsättningar och gränser som sätts för oss journalister i vårt arbete. 

Den nya utlandsspionerilagen är en annan sak som riskerar att hindra journalister att göra sitt jobb, säger Frida Granström. 

– Det känns som att det byggs murar omkring oss, och att vårt jobb som journalister är att jobba mot de motsättningarna och ta oss över de gränser och murar som finns och försöka att ändå göra vårt arbete. Journalister nekas inträde, men journalister är också i exil runtom i världen. 

Till vardags jobbar Frida Granström på P4 Värmland. Hon delar rollen som grävgeneral med Sonya Oldenvik, reporter på Arvika Nyheter. De kom båda fram till att de hellre ville jobba tillsammans än ta på sig uppgiften ensam.

Nästa år är det inte bara Gräv på våren, utan även den internationella grävkonferensen GIJC i Göteborg i augusti där Föreningen Grävande journalister är medarrangör. Hur ser ni på risken att det ena evenemanget konkurrerar med det andra?

– Vi håller på att diskutera det. Det är klart vi är rädda att vissa av deltagarna som tänkt komma till oss inte får pengar för att komma till båda. Men vi hoppas att man ser båda de här eventen som att de ger olika saker, och att alla som vill kan gå på båda. Vi har inte hittat hur vi ska samarbeta än. 

Senaste Numret

Prenumerera eller beställ lösnummer

Omslag_5_3 mm rygg-1 kopiera

Konferensdags! Nya numret av Scoop fokuserar på Global Investigative Journalism Conference i Göteborg – och därmed också på artificiell intelligens både som journalistiskt verktyg och som bevakningsområde.

Ute 20 september!

Beställ här