✔ Alla ändringar har sparats!

Gräv

Gräv

Gräv 2025 till Borlänge

En rad tidningar i Dalarna samt SVT och SR tar hand om Gräv nästa år. Den 11–12 april 2025 arrangeras seminariet i Borlänge.

Gräv

Scoop tipsar: Missa inte detta på Gräv

Programmet för Gräv 2024 i Gävle är späckat med intressanta föredrag. Scoop plockade ut några personliga favoriter.

Gräv

”Vi har lånat allt från Karlstad”

Det var viktigt att alla stora nyhetsmedier i Gävle samarbetade kring att anordna Gräv 2024. Och så blev det. Grävgeneralerna Joanna Wågström och Amanda Alvarsson berättar mer för Scoop.

Gräv

Biljetterna släppta till Gräv 2024 i Gävle

Biljetterna till 2024 års grävseminarium är nu släppta. Den som bokar snabbt får rabatt på priset.

Gräv

De kartlägger kriget i realtid

De har avslöjat ryska mordkommandon i Europa och användning av massförstörelsevapen i Syrien. Nu använder researchgruppen Bellingcat sina kunskaper om faktainsamling i öppna källor till att säkra bevis på krigsförbrytelser i Ukraina.

Gräv

”Att stoppa korruptionen kan inte vänta”

Hur fungerar det att granska militären mitt under brinnande krig med krigslagar som inskränker yttrandefriheten? Ukrainska The Kyiv Independent vägrar låta makthavarna komma undan med korruption bara för att landet är under attack. Grävchefen Anna Myronjuk berättar för Scoop hur det gick.

Gräv

”Låt folk experimentera”

Om journalister får utveckla nya rapporteringsformer kan resultatet bli oerhört kraftfullt. Ett levande bevis på det är Joyce Sohyun Lee från den ”visuella rättstekniska gruppen” på The Washington Post. Den bidrog till att tidningen fick det finaste Pulitzerpriset för sin samlade rapportering om stormningen av Kapitolium. Nu kommer hon till Gräv i Karlstad.

Gräv

Med utsikt mot Arktis

Nyhetssajten The Barents Observer i nordnorska Kirkenes har fått flera nya medarbetare – reportrar som lämnat Ryssland för att kunna ägna sig åt oberoende journalistik.

Gräv

Gräv i gränsland

Gräv byter som bekant ort för varje år, och 2023 har turen kommit till Karlstad. Scoop ringde upp Frida Granström, den ena av de två grävgeneralerna.

Gräv

Nordkalotten i fokus vid nästa Gräv

Redan i maj, drygt åtta månader efter senaste Gräv är det dags igen. Och för första gången hålls Gräv i Luleå. Scoop pratade med grävgeneralen Carrie Söderberg som är i full gång med förberedelserna.

Gräv

Han skildrar ett krig utan slut

Diamant Salihus bok om gängkrigen i Rinkeby har väckt stor uppmärksamhet. För Scoop berättar han om hur han byggde upp ett förtroende hos grovt kriminella gängmedlemmar.