Gräv

Scoop tipsar: Missa inte detta på Gräv

Programmet för Gräv 2024 i Gävle är späckat med intressanta föredrag. Scoop plockade ut några personliga favoriter.

Scoop

Gräv 2024 inleds klockan 10 på fredag förmiddag. Vi har svårt att välja mellan SVT-reportern Niko Agos berättelse om förföljelsen från grekiska nazister som gjorde att han tvingades fly till Sverige, och mottagarna av guldspadejuryns särskilda pris, Sydsvenskans grupp Spårhundarna som utrett angrepp på hundar i Malmö. 

Klockan 11 sitter vi i alla fall bänkade när Mikael Färnbo och Rasmus Lygner från Dagens Arbete berättar om avslöjandet om Metalls chefsjurist som saknade juristutbildning. 

13:00 hålls det stora inledningsanförandet, då AP-journalisterna Lori Hinnant och Vasilisa Stepanenko berättar om sin rapportering från och om Mariupol, den ukrainska hamnstaden av ungefär Göteborgs storlek som rysk militär i stort sett jämnat med marken. Filmen 20 dagar i Mariupol som de båda medverkar i vann nyligen en Oscar för bästa dokumentär.

14:15 samtalar Amir Rostami, professor i kriminologi vid Högskolan i Gävle, Jale Poljarevius, underrättelsechef på polisområde Mitt och Diamant Salihu, SVT-reporter och författare, om hur det senaste dryga halvårets våldsvåg skildrats i medierna.

16:15 spelas Scoops och Journalistens podd Veckans gräv in live i konserthusets foajé. Gäster: Sydsvenskans Inas Hamdan, Diamant Salihu och Malin Holmberg, P4 Örebro.

Spårhundarna, SvD:s Frida Svensson och Erik Wisterberg, Niko Ago, SVT, och Mikael Färnbo på Dagens Arbete.

Klockan 9 på morgonen drar det igång igen, och vi lyssnar på SvD:s Frida Svensson och Erik Wisterberg om grävet i höstas kring Spotify och gängens penningtvätt med streamingsajten som brottsverktyg. 

10:00 berättar Petra Berggren och Lotta Hagberg Widell på P4 Västernorrland om när ett stort antal Sundsvallsbor hängdes ut som misstänkta kokainköpare genom att en lista på personer som swishat en misstänkt langare blivit offentlig.

13:00: Inas Hamdan om sitt journalistprisbelönade arbete med AI

14:00: Rasmus Canbäck, Blankspot, om den azerbajdzjanska regimens lobbyarbete i Europa.

15:00: Bo-Göran Bodin och Anna Nordbeck om arbetet med SVT-dokumentären Skamlös, om en bedragares uppgång och fall.

Hela schemat på Grävseminariets sajt hittar du här.

Senaste Numret

Prenumerera eller beställ lösnummer

omslag nr 4

Global Investigative Journalism Conference i Göteborg får stor plats även i detta nummer, med bland annat en matig genomgång av de bästa handfasta tipsen som lärdes ut på konferensen.

Läs även om SvD:s Spotifygräv, oligarken som äger en av Sundsvalls största fabriker och journalisterna som jagar en hundplågare i Malmö.

Ute vid lucia.

Beställ här