Gräv

”Vi har lånat allt från Karlstad”

Det var viktigt att alla stora nyhetsmedier i Gävle samarbetade kring att anordna Gräv 2024. Och så blev det. Grävgeneralerna Joanna Wågström och Amanda Alvarsson berättar mer för Scoop.

Daniel Wiklander

Text

Det är bra att vara två, tycker grävgeneralerna Amanda Alvarsson och Joanna Wågström. Det är de båda som leder arbetet med Gräv 2024. Båda arbetar på SVT och kommer att vara lediga från sina vanliga jobb när det börjar närma sig i vår. 

Den 22–23 mars väntas drygt 500 journalister till Gävles konserthus för två dagar av seminarium och som avslutning guldspadegalan. Det var från början ett eventföretag, Gävle Convention Bureau, som väckte idén, berättar Joanna Wågström för Scoop över Zoom. 

– Deras uppdrag är ju att få konferenser till Gävle. Och det var de som kontaktade oss från första början och sade ”Hallå, den här grävkonferensen, den verkar ju himla bra och rolig. Borde inte den komma till Gävle?”

– När frågan kom till mig så var jag först tveksam. Ska vi göra det här?

Men om de skulle ta sig an Gräv var det viktigt för henne att alla skulle med. SVT, Sveriges Radio och de lokala dagstidningarna. Så Gräv är ett samarrangemang där Arbetarbladet, Gefle Dagblad, P4 Gävleborg och SVT Nyheter Gävleborg alla medverkar.

– Jag och cheferna på radion och AB och GD började bolla frågan ”Ska vi göra det här?” Och vi hade samma inställning: Ska vi göra det? Då gör vi det ihop.  

Mycket av hur arbetet organiseras praktiskt har de lånat från årets grävarrangörer i Karlstad – som att de ska vara två som delar på grävgeneralsposten och att de ska frikopplas från sina arbetsuppgifter när det blir som intensivast inför seminariet.

– Så vi har ju i princip tagit hela Karlstads upplägg och bara gjort en copy/paste på hur vi har arrangerat grupperna, säger Joanna Wågström.

– Vi har ju aldrig gjort det här förut. Så vi försöker bara ta rygg på dem som har gjort det innan.

– I Karlstad var de väldigt nöjda med sin organisation och hur de hade byggt den, så då tänkte vi att det är ju jättedumt att försöka uppfinna ett hjul på något vi egentligen inte vet något om. Var Karlstad nöjda så gör vi likadant.

Lokalerna kommer att vara något mindre än vad som varit fallet i Luleå 2022 och Karlstad 2023. Gävle har helt enkelt inte så stora konferenscenter.

– Det är väldigt fina lokaler, de har panoramafönster ut mot Gavleån, säger Amanda Alvarsson. Man har ju ett fantastiskt ljus, nu kommer det att vara mars så det är inte jätteroligt landskap utanför. Men det är fortfarande helt fantastisk utsikt ifrån konserthuset.

– Jag skulle säga att lokalen är finare än man kanske är van vid som Grävbesökare, säger Joanna Wågström. Men den är också lite mindre. Så det kommer att göra att arrangemanget till viss del kanske kommer att se lite annorlunda ut.

Som tidigare har innehållet flera parallella fokusområden. 

Blick mot öst är ett.

– Vi vill ha föreläsare från den sidan av världen snarare än den västra sidan av världen, säger Amanda Alvarsson. Vi ville göra någonting annat än att bara bjuda in amerikaner.

Med ”Öst” syftar man på ambitionen att ta upp den nya situation som världen hamnat i efter Rysslands invasion av Ukraina och hur det påverkat journalistiken

Andra fokusområden, eller spår, är AI och krim.

– Mycket fokus kommer att hamna på att granska gängkriminaliteten, säger Joanna Wågström. Det är verkligen någonting  som påverkar och drabbar stora delar av det svenska samhället.  Det går mycket tid åt att bevaka den kriminaliteten. Vi ser Gräv som en möjlighet att samlas och prata om det här och vässa varandra som journalister i den här bevakningen och granskningen av situationen.

Temat för Gräv 2024 är mod, och i ett pressmeddelande uttrycker Joanna Wågström det så här:

”Vi jobbar i en tid av krig, gängkriminalitet, desinformationskampanjer och ett ständigt ifrågasättande av journalistikens opartiskhet och oberoende. Att vi journalister orkar och vågar fortsätta gräva efter sanningen är helt avgörande. Vi måste helt enkelt vara väldigt modiga.”

Har det verkligen gått så långt? Att vi behöver peppas, att inte ge upp?

– När journalistiken dagligen blir ifrågasatt för att inte vara oberoende och opartisk, särskilt nu med Israel och Gaza, när det  väldigt medvetet jobbas med att sprida en bild av att journalister i Sverige inte är oberoende och opartiska, då tror jag att vi behöver ingjutas med lite mod, att fortsätta att slåss för det fria ordet och för att det faktiskt finns något som är fakta i världen.

Fakta

Gräv 2024

Hålls 22-23 mars 2024 i Gävle på Gävle konserthus.
Avslutas med den årliga guldspadegalan.
Biljetter, program och övrig information: gravseminariet.se

Senaste Numret

Prenumerera eller beställ lösnummer

omslag nr 4

Global Investigative Journalism Conference i Göteborg får stor plats även i detta nummer, med bland annat en matig genomgång av de bästa handfasta tipsen som lärdes ut på konferensen.

Läs även om SvD:s Spotifygräv, oligarken som äger en av Sundsvalls största fabriker och journalisterna som jagar en hundplågare i Malmö.

Ute vid lucia.

Beställ här