Gräv

”Att stoppa korruptionen kan inte vänta”

Hur fungerar det att granska militären mitt under brinnande krig med krigslagar som inskränker yttrandefriheten?
Ukrainska The Kyiv Independent vägrar låta makthavarna komma undan med korruption bara för att landet är under attack. Grävchefen Anna Myronjuk berättar för Scoop hur det gick.

Daniel Wiklander

Text

En bit in i intervjun rycker Anna Myronjuk till. 

– Flyglarmet…

Det hörs inte över Zoom, men flyglarmet går som så många andra dagar det senaste året.

Anna Myronjuk, redaktör för The Kyiv Independents grävdesk, väljer att ändå fortsätta intervjun. Kyiv Independents redaktion ligger på markplan i ett gammalt stenhus med bastanta väggar. Inget tyder på att bomber träffar i närheten under samtalet. Internetuppkopplingen är skakig, som ofta sedan kriget startade, men den håller. 

Den här dagen, den 16 februari 2023, anföll Ryssland med drönare och missiler runtom i Ukraina. Enligt The Kyiv Independents egen artikel sköts hälften ned av ukrainskt luftvärn. Mer eller mindre vardag i kriget, förutom den ständigt pågående slakten vid fronten i öst, där Ryssland fortsatte sina försök att ringa in gruvstaden Bachmut.

The Kyiv Independent är en engelskspråkig ukrainsk nyhetssajt. Den bildades i november 2021 efter en konflikt mellan ägaren och de anställda på nyhetssajten Kyiv Post som kulminerade i att alla anställda sades upp. De 30 journalisterna på den nystartade redaktionen kastades omedelbart in i det allt värre säkerhetsläget med hundratusentals stridsberedda ryska soldater vid gränsen, och har rapporterat om kriget sedan den nya fasen i Rysslands angrepp på Ukraina inleddes den 24 februari 2022. 

The Kyiv Independent har inte avhållit sig från att rapportera även om saker som de som sköter krigspropagandan helst skulle slippa att det kom fram. Som korruption inom ledningen för de utländska frivilligstyrkorna. 

Samtidigt som flyglarmet ljöd över Kyiv under Scoops intervju: ukrainska soldater värmer sig vid fronten i Bachmut.    

Tidigt i kriget bjöd Ukraina in utländska stridande att slåss för landet. De som kände sig kallade var till varierande nytta för värdarna, för att uttrycka sig milt. Men så småningom hade krigets verklighet skiljt lycksökare och de som skulle bevisa något för sig själva från dem som faktiskt kan göra en insats. 

Frivilligstyrkorna består av två delar varav den ena sorterar under den militära underrättelsetjänsten GUR och den andra under armén. I augusti 2022 kunde The Kyiv Independent avslöja att befälhavaren för GUR-delen av frivilligstyrkorna förskingrade materiel, skickade soldater på meningslösa uppdrag med hög risk att dödas och beordrade stöld av ägodelar som tillhörde civila, alltså plundring. 

Befälhavaren visade sig vara en kriminell polsk man som är efterlyst i sitt hemland men som undgått utvisning genom att ta värvning i Ukrainas väpnade styrkor. 

I en uppföljning som gick mycket bredare och som publicerades i november kunde The Kyiv Independent visa att det förekom stölder och förskingring inom båda grenarna av frivilligstyrkorna. Ammunition och lätta vapen är svåra att hålla reda på när strider rasar, något som korrupta befäl dragit nytta av. 

Historiskt har Ukraina sedan självständigheten 1991 varit ett av Europas mest korrumperade länder, och motviljan mot den utbredda mutkulturen har drivit mycket av den folkliga mobilisering som lett till bland annat de båda upproren på Frihetstorget i Kyiv 2003 och 2014. Händelserna 2014 ledde till att presidenten Viktor Janukovitj, en även för före detta Sovjetrepubliker ovanligt korrumperad statschef, flydde till Ryssland och till att Vladimir Putin skickade specialstyrkor från den militära underrättelsetjänsten GRU för att ta makten på Krim. 

De efterföljande presidenterna Petro Porosjenko och Volodymyr Zelensky har försökt komma till rätta med korruptionen, men de har arbetat i kraftig uppförsbacke. Krig innebär alltid nya möjligheter att stjäla materiel i stor skala, och korruptionsutredningar har alldeles nyligen lett till avskedanden på hög nivå i den ukrainska statsapparaten.

Kriget är ingen ursäkt för att se mellan fingrarna med korruptionen, säger Anna Myroniuk. När kriget är över kan det dessutom vara för sent att göra något åt den, tror hon.

– Vi har ingen aning om när kriget slutar, eller hur det kommer att sluta. Men att stoppa korruptionen kan inte vänta.

”Med den här sortens artiklar tänkte jag för första gången på risken att åtalas för att ha avslöjat statshemligheter.”

Hur är det då att som oberoende tidning avslöja korruption i en situation där alla ukrainare förväntas sluta upp i försvaret av landet och krigslagar begränsar yttrandefriheten?

Anna Myronjuk berättar att tystnaden från militärt håll var påtaglig efter den första publiceringen. 

– Vi försöker alltid se till att de vi skriver om bereds möjlighet att bemöta, men vi fick inga svar, säger hon. 

Inte heller kom något offentligt uttalande från militären efter publicering, trots att avslöjandet plockats upp både internationellt och av ukrainska medier. 

– Enligt våra källor lästes artikeln på mycket hög nivå, bland annat i ledningen för utrikesdepartementet och i generalstaben. Men det kom ingen offentlig reaktion.

Däremot följdes The Kyiv Independents fortsatta grävande med stort intresse av dem som bestämmer, säger Anna Myronjuk. 

– Och med ”dem som bestämmer” menar jag arméledningen.

För den andra delen av undersökningen intervjuade Kyiv Independents reportrar över 30 olika källor inom båda grenarna av de internationella styrkorna.

– Vi hade en stor mängd källor, högar med dokument och olika slags bevismaterial som filmklipp, ljudfiler, skärmdumpar på chattkonversationer och sms. 

Artikeln gicks igenom av både faktagranskare och jurister.

– Vi behövde ta hänsyn till de lagar som är i kraft i Ukraina som begränsar vad som får sägas i medier, säger Anna Myronjuk.

I vanliga fall behöver journalister bekymra sig för risken att stämmas för förtal. 

– Men med den här sortens artiklar tänkte jag för första gången på risken att åtalas för att ha avslöjat statshemligheter.

Den här gången såg sig militären nödgad att kommentera. 

– När vi ringde runt för kommentarer berättade GUR att de hade startat en internutredning om anklagelserna, säger Anna Myronjuk. 

Men vilket resultatet blev av den undersökningen, som tagit tre veckor att genomföra, kunde GUR senare inte yppa något om. 

– Så vi vet inget om den. Gjordes den ens? 

– Korruptionen i Ryssland har så mycket djupare rötter än den har i Ukraina, säger Anna Myronjuk.

Det man däremot vet från sina källor, säger Anna Myronjuk, är att befälet från den första artikeln, den polske yrkeskriminelle som flytt över gränsen till Ukraina, är kvar i de internationella styrkorna. 

 – Den senaste uppgiften jag har är att han är i Bachmut och fortsätter som han gjort tidigare, han är bara lite mer försiktig. 

Även säkerhetstjänsten SBU och en åklagare har startat en varsin utredning kring det polska befälet, säger Anna Myronjuk. 

– Och i Polen är han misstänkt för en lång rad olika brott.

Det förvånar mig att de inte bara lämnar ut honom till Polen och lägger hela skulden på en enskild kriminell.

– Det är underligt. Det vore verkligen mer bekvämt att låta honom få hela skulden. Men det är större än bara han, och det faktum att han får vara kvar visar att han tolereras.

Den andra artikeln fick inte samma uppmärksamhet i ukrainska medier. Anna Myronjuk tror att det hänger ihop med att den innehåller allvarligare anklagelser som bedöms som riskabla att återge. 

Hur har då läsarna reagerat på kritik av landets väpnade styrkor?

Anna Myronjuk säger att hon var orolig för hur artikeln skulle tas emot, men att de kraftiga negativa reaktionerna uteblivit.

– Jag har bara sett några få kommentarer i sociala medier om att vi ”hjälper Rysslands propaganda”, vilket naturligtvis inte stämmer. Desto fler kommentarer går ut på att folk stödjer oss för att vi kritiskt granskar myndigheterna samtidigt som vi respekterar deras arbete med att försvara landet.

Det märks att den balansgången är viktig att framhålla. Kyiv Independent hävdar ingen svensk ”konsekvensneutralitet” utan agerar med militärens bästa för ögonen.

– Vi gjorde vår undersökning av respekt för militären och för alla de utländska soldater som försvarar Ukraina på slagfältet, säger Anna Myronjuk. Vi vill att militären ska reformera sig själv för att bli mer effektiv. Vi gjorde det för de soldater som berättade för oss att vissa av deras överordnade utsatte dem för större fara än kriget självt.

Dessutom anser hon att The Kyiv Independent som största engelskspråkiga ukrainska medium har ett ansvar för att människor från andra delar av världen alls hörsammade Zelenskiys uppmaning att komma och slåss för Ukraina.

– Vi hade en artikel i våras om hur man gör för att ta värvning i de internationella styrkorna. Så när vi fick uppgifter om att saker inte stod rätt till där kände vi att vi hade ett ansvar att undersöka och att informera våra läsare.

Klimatet förändras snabbt i Ukraina, säger Anna Myronjuk. I dag, 2023, får korruptionen större uppmärksamhet i medierna än tidigare sedan kriget började. 

– Men det hände alldeles nyligen. I augusti och i november när vi publicerade våra undersökningar var det fortfarande tabubelagt. Och det blev det när Ryssland invaderade.

Innan dess var det annorlunda, säger hon.

– Allt fokus var på korruptionen. Det vill jag ge Ukrainas journalistkår en eloge för.

Men när invasionen kom drabbades man av kollektivt tunnelseende, säger Anna Myronjuk.

– Det är en naturlig reaktion på fara, men jag är glad att det börjar förändras igen. Hur myndigheters agerar kan inte rättfärdigas med att Ukraina utkämpar ett krig för sin överlevnad.

För den överlevnaden är tvärtom kopplad till just sådant som att civilsamhälle och rättsväsende samarbetar effektivt mot mutkulturen, anser Anna Myronjuk.

– Det är en av anledningarna till att Ukraina vinner över Ryssland. Korruptionen i Ryssland har så mycket djupare rötter än den har i Ukraina.

Fakta

Anna Myronjuk på Gräv 2023

Anna Myronjuk kommer till Gräv 2023 för att föreläsa om The Kyiv Independents gräv om korruption inom de internationella styrkorna i Ukraina under rubriken ”Därför måste vi granska dem som skyddar oss”.

Senaste Numret

Prenumerera eller beställ lösnummer

omslag nr 4

Global Investigative Journalism Conference i Göteborg får stor plats även i detta nummer, med bland annat en matig genomgång av de bästa handfasta tipsen som lärdes ut på konferensen.

Läs även om SvD:s Spotifygräv, oligarken som äger en av Sundsvalls största fabriker och journalisterna som jagar en hundplågare i Malmö.

Ute vid lucia.

Beställ här