Gräv

Nordkalotten i fokus vid nästa Gräv

Redan i maj, drygt åtta månader efter senaste Gräv är det dags igen. Och för första gången hålls Gräv i Luleå. Scoop pratade med grävgeneralen Carrie Söderberg som är i full gång med förberedelserna.

Daniel Wiklander

Text

Gräv 2022 kommer att skilja sig en del från tidigare Gräv i och med att arrangörsgruppen valt att delvis fokusera på den del av världen seminariet hålls i. Norrbotten är stadd i snabb förändring, och det vidare området Barentsregionen hamnar alltmer i fokus för allt från klimatförändringar till säkerhetspolitik.

– Delvis är tanken att programmet ska reflektera den region vi befinner oss i, och visa på de duktiga journalister som bor och verkar i området, säger Carrie Söderberg. Men sedan är det naturligtvis också ett traditionellt gräv. Allt man förväntar sig att få lära sig och veta under ett gräv kommer att finnas där. Samtidigt som det blir den här extra kryddan att vi är i en region som är ganska intressant just nu.

Organisationen Barents Press är en del av arrangörsgruppen. En väldigt viktig organisation i Norrbotten, säger Carrie Söderberg.

– De främjar journalistik i Barents och har ordnat väldigt intressanta stora konferenser över hela Barentsområdet i väldigt många års tid. Det är många journalister i Norrbotten som har varit på de här konferenserna i Ryssland, Finland, Norge, och som har ett brett kontaktnät i regionen på grund av det.

– Vi vill ta fasta på att Luleå ligger i Barents. Norrbotten står inför stora förändringar, säger Carrie Söderberg.

Carrie Söderberg arbetar på P4 Norrbotten i Luleå, och det var också på olika Norrlandstidningar hon började sin journalistiska bana – Pitetidningen, Norran och NSD. Däremellan blev det en lång avstickare till andra sidan jordklotet. 

– Jag jobbade på Sveriges Radio i Luleå när jag insåg att innan jag fyllde 30 så ville jag uppleva att jobba och bo i Australien, eftersom jag är halvaustraliska och har australiskt pass också, berättar Carrie Söderberg.

Det blev bland annat jobb på Australiens public servicebolag ABC, liksom på ett par olika myndigheter som pressansvarig. Efter femton år på södra halvklotet är Carrie Söderberg sedan ett och ett halvt år tillbaka i Sverige och Norrbotten.

Gräv 2022 hålls 20–21 maj på Kulturens hus i Luleå, och i januari planerar arrangörsgruppen att presentera de första programpunkterna.

Senaste Numret

Prenumerera eller beställ lösnummer

Omslag_5_3 mm rygg-1 kopiera

Konferensdags! Nya numret av Scoop fokuserar på Global Investigative Journalism Conference i Göteborg – och därmed också på artificiell intelligens både som journalistiskt verktyg och som bevakningsområde.

Ute 20 september!

Beställ här