✔ Alla ändringar har sparats!
Guldspaden

Ekspån, sulfit och 61 andra tillsatser

Årets guldspade för bästa bok gick till en konsumentjournalistisk djupdykning i vin av alla sorter.
I ”Chateau Vadå – det okända fusket med ditt vin” (Ordfront 2018) berättar Mats-Eric Nilsson, före detta redaktionschef på Svenska Dagbladet och välkänd författare med mat som specialitet, om hur vinbranschen lurar konsumenterna.

Daniel Wiklander

Text och foto

Att blanda tveksamma tillsatser i alkoholhaltiga drycker för att lura på kunderna undermåliga varor är ett problem som är känt åtminstone sedan medeltiden, och lika länge – minst – har det funnits lagar mot det. Ibland med mycket kännbara, för att inte säga brutala straff.Även i dag regleras strikt vad som får blandas i vin, öl och sprit som produceras eller säljs inom EU – men till skillnad från andra livsmedel finns ingen skyldighet att skriva ut tillsatserna på flaskan. Därför kan den som granskar etiketten till en vinflaska få för sig att den enbart innehåller jästa druvor, alkohol, vatten...

TACK FÖR ATT DU LÄSER SCOOP!

Har du redan ett konto? Logga in

Medlem i Föreningen grävande journalister?
Logga in med samma uppgifter som du använder på FGJ.se!

Sugen på en prenumeration?

Ingen bindningstid.


Prenumerera på Scoop

Prenumerationen kostar 29kr/månad och sker med kortbetalning.