Guldspaden

Ny självbild på Trelleborgs Allehanda

Länge kändes möjligheten att vinna en guldspade avlägsen på en liten redaktion där produktionen av nästa dags tidning tog alla resurser. Men med lite bättre resurser och nytänkande blev det till slut verklighet.

Daniel Wiklander

Text

Det började som så ofta med ett tips. Källan hade ett antal uppgifter om Trelleborg basket, i matchsammanhang kallade Pirates, men den reportrarna på Trelleborgs Allehanda valde att gå vidare med var att swishbetalningar från föreningens loppmarknadsverksamhet gick till förre ordföranden Thomas Nilssons privata swishkonto. 

Thomas Nilsson är Trelleborg baskets verkliga eldsjäl, kallar sig själv ”mr Basket” och lämnade sitt styrelseuppdrag när han på ett KD-mandat blev ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Trelleborg. Nämnden hanterar bland annat bidragen till idrottsföreningar, så de två stolarna blev omöjliga att sitta på samtidigt.

I dag har Thomas Nilsson tvingats lämna även de politiska uppdragen, som en följd av TA:s avslöjanden. Det visade sig handla om mer än bara pengar till ett privat swishkonto. 

Trelleborgs basket, Pirates, har gått som tåget de senaste åren. Från division två rakt upp i toppen av superettan innan Svenska basketförbundet sparkade ut dem. Både andra klubbar och sportjournalister som exempelvis TA:s André Spång har höjt på ögonbrynen angående klassen på vissa av Pirates värvningar. Enskilda spelare som klivit in på plan och dominerat redan i första matchen. Men gått vidare efter bara en säsong, ibland kortare tid än så. 

André Spång och Jenny Isaksson fick Trelleborgs Allehandas första guldspade – på första inskickade bidraget i tidningens historia.

Thomas Nilsson, mr Basket, ställde upp på en intervju i TA för att svara på André Spångs och Jenny Isakssons frågor om pengarna som flöt in på hans swish. Enligt källor handlade det om miljonbelopp i swish och kontanter varje år från föreningens olika loppmarknader. Där hade allt kunnat sluta, om inte Trelleborgs Allehanda de senaste två åren hade fått ökade resurser till gräv och även delat upp reportrarna i två grupper där den ena fått mer tid till saker som tar lite längre tid, säger Jenny Isaksson till Scoop.

– Hade vi gjort det här innan omorganisationen och förstärkningen så hade det kanske bara blivit en grej om att Thomas Nilsson får in pengar på sitt privata swishkonto. Och han hade erkänt och sagt att ”vi ska byta till det andra, det har bara råkat bli så”. 

På det vinner man inga guldspadar. Faktum är att avslöjandet om Trelleborgs basket var det första bidrag till guldspadejuryn som alls skickats in från TA under alla år. Självbilden på redaktionen hade helt enkelt inte varit att man kunde komma i fråga för ett grävpris. 

– Jag har jobbat på en sådan här liten, liten lokaltidning i över 20 år. Och man tänker att det där med att få en guldspade, det händer inte mig, säger Jenny Isaksson.

I dag är stämningen en annan.
 – Klart vi kan gräva! Helst skicka in ett bidrag varje år. 

I höstas kände Jenny Isaksson och André Spång däremot stöd från redaktionen för att gräva djupare i föreningens affärer.

Och det fanns mer. En styrelse som verkade finnas mest på papperet, ett årsmötesprotokoll som inte verkade dokumentera ett faktiskt årsmöte – och en revisor som lagts till helt utan sin vetskap och försetts med en namnteckning som inte är hennes egen. 

Samtidigt blev det mer och mer locket på från de som faktiskt var aktiva i föreningen på riktigt, som Thomas Nilsson och hans namne Thomas Nilsson, kassör i Trelleborgs basket. Inte heller tränaren i föreningen ville uttala sig till TA. Och när André Spång och Jenny Isaksson började ställa frågor om hur spelarna egentligen fick betalt blev det tyst även från dem.

André Spång tror att det går att gräva fram ännu mer om Trelleborgs Basket.

Nästa del i TA:s avslöjande handlade om löner som aldrig betalats ut, om arbetstillstånd för utländska spelare som inte verkar ha utfärdats, om naturaersättningar som aldrig skattats. 

– Som Basketförbundet sade, det handlar om ekonomisk dopning, säger André Spång. Om du får in spelare som du egentligen inte hade fått in om du hade gjort det på ett regelrätt sätt så kan man fråga sig om det är tränaren som är bra, eller om det är spelarna som de har fuskat sig till som är bra.

Det var inte helt lätt att få fram uppgifter från olika myndigheter kring spelarna. Sekretess satte stopp både hos Skatteverket och Arbetsförmedlingen. 

Migrationsverket hade problemet att de kunde säga om en person har en viss typ av uppehållstillstånd. Det fick vi reda på för varje spelare. Men vi fick inte veta om just det här tillståndet hade koppling till klubben. Den saken kunde de inte svara på. 

I stället hittade man uppgifter via Riksidrottsförbundets diarielista. 

– Där framgick det att den här personen har Migrationsverket velat ha ett utlåtande om, och den personen då är kopplad till Trelleborgs basket, säger Jenny Isaksson. 

I dag har alltså Pirates petats från sin plats i Superettan, Thomas Nilsson har fått lämna sina politiska uppdrag i kommunen och bidragen till föreningen har frysts. En ny styrelse med riktiga personer har tillträtt och pengarna från loppmarknaderna går i dag in på ett swishkonto som inte tillhör en enskild person.  

Tror ni det går att gräva fram mer om föreningen?

– Absolut, säger André Spång. Om Thomas Nilsson skulle vilja prata igen, exempelvis. Då har vi ju ytterligare ett gäng frågor till honom. När vi lämnade första mötet med honom och gick igenom allting uppkom dubbelt så många frågor som dem vi ställt till honom på plats. Han är en nyckel om man skulle göra något vidare med detta.

Senaste Numret

Prenumerera eller beställ lösnummer

Omslag_5_3 mm rygg-1 kopiera

Konferensdags! Nya numret av Scoop fokuserar på Global Investigative Journalism Conference i Göteborg – och därmed också på artificiell intelligens både som journalistiskt verktyg och som bevakningsområde.

Ute 20 september!

Beställ här