Guldspaden

Ombildningar lukrativ men skum bransch

När grävarna på Hem & Hyra såg vilka som hade röstat för ombildning till bostadsrätter förstod de att de satt på ett rejält scoop. De kunde också visa att ombildningar är förvånansvärt svagt
reglerade, ofta drabbar de svagaste på bostadsmarknaden och att bedrägliga affärer inte kan korrigeras i efterhand.

Ola Westerberg

Text

Att ombilda hyresrätter till bostadsrätter har varit en god affär för många, inte minst i Stockholm. Men också för de konsulter som kopplas in när nybildade bostadsrättsföreningar ska köpa fastigheterna.

Att köpen inte alltid går rätt till hade Linda Dahlin och Ida Karlsson på Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyras lokalredaktion i Stockholm klart för sig.

– Vi hade en känsla av att det fanns mycket att granska och ingen hade tagit ett större grepp, säger Ida Karlsson när Scoop intervjuar henne och reporterkollegan Linda Dahlin, de båda guldspadevinnarna.

De tittade då närmare på företaget Restate, som beskriver sig som den största ombildningskonsulten i Sverige.

De senaste åren koncentrerades ombildningarna i huvudstadsregionen till förorterna. Stockholms grönblåa styre, som förlorade makten hösten 2022, drev på för att allmännyttan skulle sälja lägenheter till sina hyresgäster. I denna lukrativa mylla gjorde konsulter som Restate stora affärer när affärerna gick i lås, men inte annars.

– Många hyresgäster var förtvivlade över de här konsulterna, säger Linda Dahlin.

Få ville dock berätta öppet – de ville inte stöta sig med grannar och bostadsrättförening – men deras historier var avgörande.

– Jag har träffat flera bostadsrättsinnehavare som tror att de fortfarande är hyresgäster, säger Ida Karlsson, här till vänster om Linda Dahlin.                     

Det mest anmärkningsvärda fallet som Hem & Hyra hittade var i Rågsved i södra Stockholm. 2018 blev några hus där rikskända för att de hölls samman med spännband. 2020 såldes huset i Hem & Hyras granskning till hyresgästerna, sedan två tredjedelar av de boende – den minsta andel som krävs – röstade för en ombildning. 

Inga konstigheter alltså? Jo, för när Ida Karlsson och Linda Dahlin jämförde uppgifterna i köpstämmoprotokollet om vilka som hade röstat med folkbokföringen insåg de vilken bomb de satt på. Sju personer var skrivna i husen i mindre än två veckor – och precis när hyresgästerna röstade om ombildningen. Sedan ”flyttade” de sju tillbaka till sina tidigare adresser, i Halmstad. De visade sig också vara Facebookvänner – och flera av dem även med ingen mindre än Restates vd. Efter att först ha förnekat upplägget erkände vd:n när han blev överbevisad.

”Det var fel och givetvis dumt gjort”, sade han till Hem & Hyra, men ångrade i övrigt inte bolagets metoder.

Restate tjänade cirka 1,2 miljoner kronor på ombildningen, och utan det bedrägliga upplägget hade köpet inte gått igenom. Men trots att affären inte gått rätt eller lagligt till går det inte att riva upp ombildningen när den väl är registrerad.

– Lantmäteriet kollar inte. Det finns ingen myndighet som granskar konsulterna, säger Linda Dahlin.

Hem & Hyras nio månader långa granskning visade på många varningsflaggor bland de 58 ombildningar där Restate var inblandat 2010–2021, och som grävarna sållade fram ur ett enormt material från Bolagsverket.

Ekonomiska planer som Restate presenterade inför ombildningarna kunde vara rena glädjekalkyler. Det framgick när Hem & Hyra jämförde planerna med de faktiska utfallen för bostadsrättsföreningarna.

– Det kunde skilja hundratals miljoner kronor, säger Ida Karlsson.

Vilket förstås resulterar i höjda avgifter för de boende.

”Det finns ingen myndighet som granskar konsulterna.”

Linda Dahlin

I förorterna bor många av de svagaste på bostadsmarknaden. Många har dålig ekonomi, låg utbildning och begränsade kunskaper i svenska. Och så ska de ingå komplicerade fastighetsaffärer där de är utlämnade till konsulten. 

– Jag har träffat flera bostadsrättsinnehavare som tror att de fortfarande är hyresgäster, säger Ida Karlsson.

Att köpa bostad i sådana områden är inte riskfritt. Många fastigheter i miljonprogrammen har enorma underhållsbehov, påpekar reportrarna.

Eftersom lägenhetsköparna skulle ha svårt att få lån av storbankerna samarbetade Restate med långivare som hade betydligt högre räntor. Och sedan dess har räntorna förstås skjutit ytterligare i höjden.

Restate har också kunnat bita sig fast och kontrollera flera bostadsrättsföreningar efter ombildningarna, då företaget fått
lukrativa uppdrag som förvaltare och tagit bra betalt för det.

I Stockholm har det nya rödgröna styret stoppat allmännyttans försäljningar, men för privata fastighetsägare är det fritt fram. Restates vd har kvar sitt jobb och har blivit delägare. Han förnekar oegentligheter.

En förundersökning har inletts, men är inte prioriterad av polis och åklagare, säger reportrarna.

Förre justitieministern Morgan Johansson (S) talade efter Hem & Hyras avslöjanden om ”skumraskbransch” och ”gangstrar”. Tack vare granskningen tillsattes en statlig utredning som ska presenteras i september.

Med två guldspadar sedan 2020, och ytterligare tre nomineringar sedan 2019, sticker Hem & Hyra ut bland svenska magasin. Redaktionsledningen uppmanar till gräv. Ida Karlsson och Linda Dahlin lyfter också fram Anna Tiberg, som tills nyligen var editionschef på tidningen, reporterkollegan Kenneth Samuelsson som varit bollplank och AD:n András Frimmel som stått för formgivning.

– Det är verkligen ett samarbete, understryker Ida Karlsson.

Senaste Numret

Prenumerera eller beställ lösnummer

omslag nr 4

Global Investigative Journalism Conference i Göteborg får stor plats även i detta nummer, med bland annat en matig genomgång av de bästa handfasta tipsen som lärdes ut på konferensen.

Läs även om SvD:s Spotifygräv, oligarken som äger en av Sundsvalls största fabriker och journalisterna som jagar en hundplågare i Malmö.

Ute vid lucia.

Beställ här