Inrikes

Deras reportage fick riksdagen att kräva lagändring

Hem & Hyras reportage om människor som kommit i kläm på grund av den skärpta folkbokföringslagen har fått effekt även i riksdagen.
– Det är klart att det finns en oerhörd tillfredsställelse i det, säger Kristina Wahlgren på Hem & Hyra till Scoop.

Daniel Wiklander

Text

Under flera år har Hem & Hyra granskat folkbokföring ur olika synvinklar, något Scoop rapporterat om flera gånger

Granskningarna av svarthandel med adresser och av konsekvenserna av den nya skärpta folkbokföringslagen har fått stort genomslag, med bland annat en guldspade 2021. 

Den gick till AnnaKarin Löwendahl och Anna Rytterbrant för artikeln ”Jakten på en adress – här är människorna som betalar”. 

AnnaKarin Löwendahl var även inblandad i en annan granskning, som nominerades till en guldspade och som nu gett eko ända in i riksdagen. Tillsammans med Hem & Hyras Anders Paulsson och Kristina Wahlgren i Malmö granskade hon samtliga 123 åtal för folkbokföringsbrott sedan lagskärpningen. Lagen är tänkt att användas mot organiserat folkbokföringsfusk, bidragsbedrägerier och handel med svarta adresser – men huvuddelen av de åtalade visade sig vara hemlösa.

I sin granskning fokuserade de tre reportrarna på två case. 50-åriga ”Fatin” i Göteborg som skrivit sig hos ett postboxföretag och småbarnsmamman Mariam Nalwanga i Malmö som under två månader var felaktigt skriven på en adress där hon inte bodde. 

I rättegången mot Mariam använde försvararen bland annat Hem & Hyras granskning i sin argumentation. Mariam friades.

Nyligen ledde granskningen av Mariams fall och de övriga 122 åtalen för folkbokföringsbrott till att en riksdagsmajoritet gav regeringen i uppdrag att ”återkomma med förslag på förändringar i fråga om folkbokföringsbrott som är effektiva men också ändamålsenliga”.

Om regeringen också gör det återstår att se, liksom hur en eventuell ny regering hanterar frågan i höst.

AnnaKarin Löwendahl, Kristina Wahlgren och Anders Paulsson på Hem & Hyra.

För Hem & Hyras journalister är det ändå stort att deras granskning lett till ett riksdagsbeslut.

– Det är klart att det finns en oerhörd tillfredsställelse i det, säger Kristina Wahlgren, lokalredaktör för södra Skåne, till Scoop. Att något man har lagt så mycket tid och kraft och energi på når så långt.

När folkbokföringslagen skärptes 2018 sade justitieminister Morgan Johansson (S) i en intervju i Sveriges Radio att ringa fall inte skulle leda till åtal. Något som alltså inte visat sig stämma. 

– Exakt var han fick det ifrån, det vet inte vi, säger Kristina Wahlgren. Vi har aldrig fått chansen att ställa honom till svars heller. Han vill inte prata med oss, utan hänvisar vidare till Magdalena Andersson.

Statsminister Magdalena Andersson var finansminister när Hem & Hyra gjorde sin granskning. Eftersom folkbokföringen hanteras av Skattemyndigheten låg frågan på hennes bord.

”De verkar fortfarande inte tycka att det här är ett problem.”

Kristina Wahlgren om regeringens inställning till folkbokföringslagen.

Men hon ville inte heller kommentera vad justitieministern kan tänkas ha menat. Däremot verkade hon anse att alla former av felaktig folkbokföring borde leda till åtal. ”Är man felaktigt folkbokförd, ­oavsett om man är hemlös eller inte, så är det ett brott man begår”, sade Magdalena Andersson till Kristina Wahlgren i mars 2021

– De verkar fortfarande inte tycka att det här är ett problem, säger Kristina Wahlgren. Det spelar inte någon roll om man är hemlös. Står man på fel adress ska man åtalas, punkt slut. 

Att det även finns fall bland de uppskattningsvis 200 000 felaktig folkbokförda som bör leda till åtal är inget journalisterna på Hem & Hyra ifrågasätter, säger Kristina Wahlgren.  

– En del av det är säkert slarv, men i andra fall handlar det om att man på något vis vill dölja var man bor någonstans eller att man vill fuska.

Kristina Wahlgren anser att fokus i samhällsdebatten ligger på ”hårdare tag” och tuffare lagar, men inte så mycket på hur det går sedan. 

– Det tycker jag är bra med vår granskning, att vi har följt upp en av de här lagarna som är en följd av ”hårdare tag”-retoriken. Det är lätt att rapportera om en lagändring, men det är inte lika vanligt att man granskar följderna. 

Hem & Hyras satsning på granskande journalistik har gett utdelning, både i form av utmärkelser till reportrar och till deras chefer, och fler läsare. Något som gläder Kristina Wahlgren som är en av tidningens veteraner.

– Jag har jobbat på tidningen sedan den startade, säger hon. Jag har följt utvecklingen från när tidningen var helt ny och det var en allmän skepsis mot den överlag i mediebranschen. Att den skulle vara ”husbondens röst”. Den hade ingen vidare hög status. Så det har varit en oerhörd resa fram till där vi befinner oss i dag.

Senaste Numret

Prenumerera eller beställ lösnummer

Omslag_5_3 mm rygg-1 kopiera

Konferensdags! Nya numret av Scoop fokuserar på Global Investigative Journalism Conference i Göteborg – och därmed också på artificiell intelligens både som journalistiskt verktyg och som bevakningsområde.

Ute 20 september!

Beställ här