✔ Alla ändringar har sparats!
Podd

Veckans gräv 3: Aftonbladets Teslagräv och Roblox-wallraff

I avsnitt tre av podden Veckans gräv pratar vi med Staffan Lindberg om hur Aftonbladet lyckades knyta Tesla till barnarbete i glimmergruvor – och sedan säkerhetsvarnades av X. Och med Marja Grill om hur SVT kunde visa att barn luras på pengar i spelet Roblox.

Lyssna här:

Aftonbladet – Glimmerns pris – från barngruvor till elbilar

Få har nog missat Aftonbladets gräv om mineralet glimmer, som behövs i elbilsbatterier. Reportern Staffan Lindberg och fotografen Magnus Wennman har rest till torkans Madagaskar, där barn arbetar i glimmergruvor för en lön på 1 krona kilot.

Aftonbladet lyckas också avslöja att elbilsjätten Tesla – trots löften om noll barnarbete i produktionen – är storkund till två stora kinesiska leverantörer som köper barnbruten glimmer från Madagaskar. Aftonbladets artikel säkerhetsflaggades på Elon Musk-ägda X.

– Jag har använt Twitter för att sprida artiklar i tolv år, från massor av platser på jorden, och har inte varit med om det här förut. Första gången det händer är när vi skriver om X ägare, säger Staffan Lindberg i podden.

Något som inte hann komma med i podden är att Staffan Lindberg utsetts till årets klimatjournalist, för hans och Magnus Wennmans granskning av H&M:s verksamhet i Afrika. Tidigare har granskningen även fått Stora journalistpriset, och i höstas berättade Staffan Lindberg om granskningen för Scoop.  
 

SVT Nyheter – Roblox: En lekplats för bedragare riktad mot barn

Marja Grill, erfaren grävare på SVT, har tillsammans med Tea Lange, journaliststudent som gör sin praktik på SVT, granskat hur barn luras på pengar i det omåttligt populära datorspelet Roblox. De skapade ett konto åt Tea Lange och försåg henne med några hundra som hon kunde omsätta i spelets egen valuta Robux – och medvetet låta sig luras på.

Marja Grill, SVT.

Fler gräv som nämns i inslaget:

Arbetaren – Skogen de ärvde

https://www.arbetaren.se/tag/skogen-de-arvde/

SVT Nyheter Öst – Exploatering på svenska arbetsplatser

https://www.svt.se/nyheter/amne/utnyttjade-pa-svenska-arbetsplatser

Kontakta oss:

Veckans gräv är en podd från Scoop och Tidningen Journalisten.

Tipsa oss om fler aktuella gräv till kommande avsnitt! 

Mejla till: scoop@scoopmagasin.se

Veckans gräv finns ute nu, där poddar finns.

Daniel Wiklander, Scoop, Hanna Lundquist och Axel Andén, Journalisten.