Utblick

Finländska reportrar dömda för röjande av statshemlighet

Två journalister vid Helsingin Sanomat, Finlands största dagstidning, dömdes på fredagen av Helsingfors tingsrätt för röjande av statshemlighet.
Tidningen tvingas också avpublicera artikeln åtalet rör, skriver Hufvudstadsbladet.

Daniel Wiklander

Text

Det var i december 2017 som Helsingin Sanomat publicerade en lång och faktaspäckad artikel om Försvarsmaktens signalunderrättelsecenter i Tikkakoski utanför Jyväskylä. Anläggningen motsvarar ungefär Försvarets radioanstalt på Lovön utanför Stockholm, och har varit omgärdad av hög sekretess. 

Publiceringen väckte kraftig kritik, även från president Sauli Niinistö. En förundersökning inleddes, och eftersom even reportrar enligt finländsk tryckfrihetslagstiftning kan göras ansvariga för innehållet i publicerat material åtalades två reportrar och en redaktör på Helsingin Sanomat – men inte dåvarande chefredaktören Kaius Niemi.

Redaktören Kalle Silfverberg friades. Reportern Tuomo Pietiläinen ansågs ha haft huvudansvaret för artikeln och dömdes till 50 dagsböter. Hans kollega Laura Halminen dömdes men slipper straff. 

Åtalet omfattade även fem planerade artiklar, och biträdande statsåklagaren Jukka Rappe ville se straff även för försök till röjande av statshemlighet. Det avslog dock rätten. 

Artikeln som tingsrätten dömt Helsingin Sanomat att avpublicera.

Åklagaren yrkade från början på betydligt hårdare straff: Fängelse i 18 månader för alla tre åtalade. 

Enligt Hufvudstadsbladet har försvarets advokatkostnader hittills uppgått till 2,4 miljoner euro, eller runt 25 miljoner kronor.

Det var på fredagseftermiddagen inte känt om parterna kommer att överklaga domen, som är unik i sitt slag i Norden modern tid. 

Senaste Numret

Prenumerera eller beställ lösnummer

omslag 1-23

Vi undersöker varför fristadsprojektet för journalister i Sverige inte blev av, och träffar en journalist som faktiskt fick en fristad i Sverige och bor och arbetar här än i dag.

Dessutom: Intervjuer med flera av föredragshållarna på Gräv i Karlstad och en historia ur verkligheten minst lika spännande som en agentthriller.

Ute 31 mars!

Beställ här