Inrikes

Efter miljonstämningen: Realtid förlikas med Svante Kumlin

Den svenska ekonomisajten Realtid förlikas med affärsmannen Svante Kumlin, som stämt tidningen på mångmiljonbelopp i engelsk domstol.
Förlikningen kritiseras av bland andra Reportrar utan gränser, skriver Journalisten.

Daniel Wiklander

Text

I utbyte mot att Svante Kumlin betalar delar av Realtids advokatkostnader publicerar tidningen en ursäkt i anslutning till tre artiklar om Svante Kumlins och hans företag Eco Energy World, skriver Realtid på sin sajt. Av själva ursäkten framgår att Realtid inte ändrat eller tagit bort något i artiklarna.

Under hösten 2020 publicerade Realtid en rad artiklar om Eco Energy World för vilket bolagets ägare Svante Kumlin stämde dem i engelsk domstol för förtal. Efter en utdragen process, där det skulle avgöras om domstolen verkligen hade jurisdiktion över artiklar på svenska om en svensk företagare på en svensk sajt, kom i maj 2022 ett beslut om att Svante Kumlin kunde gå vidare med tre av artiklarna. 

Tillsammans med Realtids utgivare Camilla Jonsson stämdes även de båda frilansjournalisterna Annelie Östlund och Per Agerman på sammanlagt 13 miljoner pund – i dagens penningvärde 165 miljoner kronor. Ett krav som nu alltså dras tillbaka.

Reportrar utan gränser, RSF, är en av de organisationer som kritiserar förlikningen. Erik Halkjaer, ordförande ordförande för RSF Sverige säger till Journalisten att Realtid ”lägger sig platt” och att förlikningen öppnar för nya fall av det som brukar kallas SLAPP – ”strategic lawsuit against public participation”.

Ursäkten i anslutning till artiklarna på Realtids sajt.

– Vem vill riskera att publicera ursäkter som helt underminerar seriös journalistisk granskning? Realtids agerande är ett lågvattenmärke för pressfriheten, säger han till Journalisten.

Även Thomas Mattsson, ordförande i Utgivarna, är kritisk – men inte enbart till Realtids förlikning. Även övriga svenska medier har anledning till självkritik, anser han.

– Det var få utgivare som skrev krönikor till Realtids försvar och jag kan inte erinra mig några egentliga granskningar av affärsmannen Svante Kumlin, som stämde Realtid, i andra medier, säger han till Journalisten.

Per Agerman säger till Scoop att det för honom och kollegan Annelie Östlund är viktigt att artiklarna fått förbli publicerade i oförändrad form.

 – Det är något vi har slagits för i två år.

De båda reportrarna kommer att avsluta sitt samarbete med Realtid. I stället ska de arbeta med egna projekt, uppger Per Agerman.

Senaste Numret

Prenumerera eller beställ lösnummer

omslag nr 4

Global Investigative Journalism Conference i Göteborg får stor plats även i detta nummer, med bland annat en matig genomgång av de bästa handfasta tipsen som lärdes ut på konferensen.

Läs även om SvD:s Spotifygräv, oligarken som äger en av Sundsvalls största fabriker och journalisterna som jagar en hundplågare i Malmö.

Ute vid lucia.

Beställ här