Inrikes

Ryska journalister får fristad i Sverige

Med stöd från bland andra Svenska institutet och Göteborgs-Posten erbjuder Föreningen grävande journalister en fristad i Sverige för tre oberoende ryska journalister.

Daniel Wiklander

Text

Möjligheterna att bedriva oberoende journalistik i Ryssland gick från små till obefintliga i och med den utvidgade invasionen av Ukraina i februari. 

De få oberoende medier som ännu var verksamma har under våren antingen upphört med verksamheten eller flyttat den utomlands. Många journalister lämnade Ryssland för EU-länder. En lag som trädde i kraft nyligen och som ger riksåklagaren rätt att utan domstolsbeslut stänga sajter, dra in sändningstillstånd och lägga ned medieföretag gör i praktiken objektiv journalistik omöjlig i landet.

Ulla Sätereie, ordförande FGJ.

Nu kommer tre av dem att under två år erbjudas en fristad i Västsverige. Projektet, som offentliggjordes på fredagen, leds av Föreningen grävande journalister med stöd av bland andra Västra Götalandsregionen, Göteborgs-Posten, Svenska institutet och Sätila Foundation. 

– Vi är mycket glada att vi på det här sättet kan bidra till att stödja våra ryska kollegor och den fria, oberoende journalistiken i Ryssland, säger FGJ:s ordförande Ulla Sätereie i ett pressmeddelande.

Senaste Numret

Prenumerera eller beställ lösnummer

omslag4-22

Tema: VM i Qatar. Vi har pratat med Martin Schibbye och Brit Stakston på Blankspot om deras Cards of Qatar, och med Olof Lundh om boken Templet i öknen.

Dessutom bland annat Emil Hellerud på Kalla fakta om valreportaget som fick journalistpriset, den nya utlandsspionerilagen och inte mindre än två stora grävkonferenser i Sverige nästa år.

Ute 15 december!

Beställ här