Inrikes

Ryska journalister får fristad i Sverige

Med stöd från bland andra Svenska institutet och Göteborgs-Posten erbjuder Föreningen grävande journalister en fristad i Sverige för tre oberoende ryska journalister.

Daniel Wiklander

Text

Möjligheterna att bedriva oberoende journalistik i Ryssland gick från små till obefintliga i och med den utvidgade invasionen av Ukraina i februari. 

De få oberoende medier som ännu var verksamma har under våren antingen upphört med verksamheten eller flyttat den utomlands. Många journalister lämnade Ryssland för EU-länder. En lag som trädde i kraft nyligen och som ger riksåklagaren rätt att utan domstolsbeslut stänga sajter, dra in sändningstillstånd och lägga ned medieföretag gör i praktiken objektiv journalistik omöjlig i landet.

Ulla Sätereie, ordförande FGJ.

Nu kommer tre av dem att under två år erbjudas en fristad i Västsverige. Projektet, som offentliggjordes på fredagen, leds av Föreningen grävande journalister med stöd av bland andra Västra Götalandsregionen, Göteborgs-Posten, Svenska institutet och Sätila Foundation. 

– Vi är mycket glada att vi på det här sättet kan bidra till att stödja våra ryska kollegor och den fria, oberoende journalistiken i Ryssland, säger FGJ:s ordförande Ulla Sätereie i ett pressmeddelande.

Senaste Numret

Prenumerera eller beställ lösnummer

Omslag_5_3 mm rygg-1 kopiera

Konferensdags! Nya numret av Scoop fokuserar på Global Investigative Journalism Conference i Göteborg – och därmed också på artificiell intelligens både som journalistiskt verktyg och som bevakningsområde.

Ute 20 september!

Beställ här