Inrikes

Ryska journalister får fristad i Sverige

Med stöd från bland andra Svenska institutet och Göteborgs-Posten erbjuder Föreningen grävande journalister en fristad i Sverige för tre oberoende ryska journalister.

Daniel Wiklander

Text

Möjligheterna att bedriva oberoende journalistik i Ryssland gick från små till obefintliga i och med den utvidgade invasionen av Ukraina i februari. 

De få oberoende medier som ännu var verksamma har under våren antingen upphört med verksamheten eller flyttat den utomlands. Många journalister lämnade Ryssland för EU-länder. En lag som trädde i kraft nyligen och som ger riksåklagaren rätt att utan domstolsbeslut stänga sajter, dra in sändningstillstånd och lägga ned medieföretag gör i praktiken objektiv journalistik omöjlig i landet.

Ulla Sätereie, ordförande FGJ.

Nu kommer tre av dem att under två år erbjudas en fristad i Västsverige. Projektet, som offentliggjordes på fredagen, leds av Föreningen grävande journalister med stöd av bland andra Västra Götalandsregionen, Göteborgs-Posten, Svenska institutet och Sätila Foundation. 

– Vi är mycket glada att vi på det här sättet kan bidra till att stödja våra ryska kollegor och den fria, oberoende journalistiken i Ryssland, säger FGJ:s ordförande Ulla Sätereie i ett pressmeddelande.

Senaste Numret

Prenumerera eller beställ lösnummer

Omslag 3-22

Guldspadespecial med alla vinnare. Dessutom tar vi ett ordentligt grepp på överklagande av avslag från myndigheter på begäran om att få ut offentliga handlingar, och träffar Linda Hedenljung som nyss gett ut en bok om fifflet i Östersund.

Ute 22 september!

Beställ här