✔ Alla ändringar har sparats!
GIJC 23

”Viktigt att hålla jämna steg med makten”

Hur blir man bättre på att googla? Och går det att använda Chat GPT till något vettigt egentligen? Scoop talade med researchproffset Henk van Ess om möjligheterna som faktiskt finns att använda AI som verktyg – och att även de som granskas blir allt bättre på den nya tekniken.

Daniel Wiklander

Text

Dagen innan den stora konferensen drar igång på Svenska Mässan i Göteborg hålls en mindre förkonferens på Lindholmen Science Park. Här kommer AI att vara ännu mer i fokus, och en av de inbjudna föredragshållarna är nederländske Henk van Ess, med gedigen erfarenhet inom open source och tidigare medlem i researchkollektivet Bellingcat. Henk van Ess utsålda föredrag heter ”So you think you can google” och ska åskådliggöra hur den dominerande söktjänsten har blivit mindre användbar för grävande journalister på grund av förändringar som gjorts i sökalgoritmerna så sent som i vintras. – Det...

TACK FÖR ATT DU LÄSER SCOOP!

Har du redan ett konto? Logga in

Medlem i Föreningen grävande journalister?
Logga in med samma uppgifter som du använder på FGJ.se!

Sugen på en prenumeration?

Ingen bindningstid.


Prenumerera på Scoop

Prenumerationen kostar 29kr/månad och sker med kortbetalning.

Missa inte

Missa inte

Daniel02-missa inte

Veckans Gräv är Scoops och Journalistens podd.
I senaste avsnittet möter du Emil Hellerud och Daniel Andersson, journalisterna bakom Kalla faktas gräv om SD:s kommunikationsavdelning.

Lyssna här!