Grävtips

Berätta inte för redaktören

Marja Grill har kommit hem från IRE19, Investigative Reporters and Editors konferens i Houston, Texas. Detta är några av de bästa tipsen hon fick med sig därifrån.

Marja Grill

– Berätta inte för redaktören vad du jobbar med, de kommer att vilja ha det i sändning redan i dag säger prisbelönta frilansstjärnan Mc Nelly Torres.
– De lever i sin egen lilla värld, bless them, och går på möten hela dagarna.

Hon har jobbat på några av världens bästa grävande redaktioner i USA. Men när hon beskriver sina vardagsproblem skrattar hela salen igenkännande.

Under fyra dagar i juni samlades vi till IRE, Investigative Reporters and Editors amerikanska konferens i Houston, två tusen undersökande journalister från hela världen.

Här kommer de fem bästa tipsen jag tog med mig hem. Och ett så läskigt att jag inte kan låta bli att berätta om det.

Ta ett steg tillbaka

Paul Singer höll i databasföreläsningen ”Hur du gör din egen databas.” Han hade fokus på vanliga misstag, och ett bra råd var att efter att ha skrivit in några rader av databasen ta ett steg tillbaka och fundera på vad man vill använda den till sedan. Vilka frågor vill vi ställa till vår data? Vilken grafik vill vi göra? Vad vill vi sortera efter?

På så sätt kan man upptäcka tidigt om man har valt rätt parametrar att mata in. Kanske fattas det något, som partifärg, kommun, eller någon sifferuppgift som är viktig när man senare vill kunna säga “sju av tio….”.

Tips nummer två handlar om hur vi hanterar fel.

– Det kommer alltid att finnas en viss procents fel både i inmatningar och i originaldata. Man ska självklart faktakolla så långt det bara går, särskilt toppar och dalar i datan men det går inte att undvika helt i stora datamängder, säger Paul Singer.

När man sedan ska göra grafik kan siffrorna ändå se ut att vara vilseledande exakta.

Han löste det i ett reportage om senatorers omkostnader genom att avrunda, och att använda formuleringar som ”senatorn spenderade mellan x och y dollar”

Förbered dig på det värsta

Susan Carroll på Houston Chronicle får ge det tredje tipset, att tänka igenom de troliga naturkatastrofer och svaga punkter inför det som finns i bevakningsområdet.

–Var finns det dammar eller kustnära viktiga byggnader som kommer att drabbas först? Ta reda på mer om dem innan olyckan är framme. Under översvämningen i Houston var det vi som kunde berätta om riskerna för läckage från soptipparna eftersom jag redan hade gjort reportage om soporna, och hade förkunskaperna.

Det otäckaste tipset, som är realistiskt i USA, är tack och lov inte så applicerarbart i Sverige. Inför ”nästa skolskjutning” rådde hon oss att i förväg ta hem kartor över campus på de största skolorna i vårt område.

Meningen med det hela

Rick Hutzell är nyhetschef på Capital Gazette i Minneapolis. Hans lilla lokalredaktion utsattes för en massmördare som sköt ner sex av hans kollegor.

Han hyllades för att redaktionen fortsatte att ge ut tidningen, redan dagen efter dådet, och alla dagar efter det. Grannortens tidning erbjöd sina lokaler och reportrar från andra redaktioner kom in för att hjälpa till. 

–Jag har satt en Times-reporter på att bevaka en rekordstor svamp berättade Rick Hutzell och fick salen att skratta mitt i det svarta.

Han slogs av den kärlek de fick av publiken efter dådet.

–Vi var viktigare för vårt lilla samhälle än vi visste om, och jag tror att vi var viktigare för vårt samhälle än de visste själva.

Det tipset, att då och då påminna sig om varför man gör det här jobbet, var nog det viktigaste.

Fler tips finns på journalisttips.se

Senaste Numret

Prenumerera eller beställ lösnummer

omslag nr 4

Global Investigative Journalism Conference i Göteborg får stor plats även i detta nummer, med bland annat en matig genomgång av de bästa handfasta tipsen som lärdes ut på konferensen.

Läs även om SvD:s Spotifygräv, oligarken som äger en av Sundsvalls största fabriker och journalisterna som jagar en hundplågare i Malmö.

Ute vid lucia.

Beställ här