✔ Alla ändringar har sparats!
Grävtips

Tips när du granskar socialen

”Vi kommenterar inte enskilda fall” – har du hört den förut? Att granska en konflikt där socialtjänsten är inblandad är komplicerat. Det är ofta röriga fall, med många delar som är svåra att berätta om. Dessutom kan det vara svårt att få ut de mest basala uppgifter på grund av socialtjänstens stränga sekretess.

Marja Grill

Text

Här är några vägar jag och Carolina Jemsby använde när vi granskat socialtjänstens arbete, nu senast med utsatta barn i Uppdrag gransknings säsongspremiärprogram “Bäst för barnen”. 1. Låt någon annan göra granskningen. Det är många som vill ha hjälp av en journalist för att driva just sitt fall gentemot socialtjänsten. Hur behjärtansvärd historien än låter, är det inte säkert att de har rätt. Då är det skönt att kunna luta sig mot att någon annan instans redan granskat fallet, som exempelvis Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, eller förvaltningsrätten.18-åriga Alicia och hennes mamma hörde...

TACK FÖR ATT DU LÄSER SCOOP!

Har du redan ett konto? Logga in

Medlem i Föreningen grävande journalister?
Logga in med samma uppgifter som du använder på FGJ.se!

Sugen på en prenumeration?

Ingen bindningstid.


Prenumerera på Scoop

Prenumerationen kostar 29kr/månad och sker med kortbetalning.

Missa inte

Missa inte

Daniel02-missa inte

Veckans Gräv är Scoops och Journalistens podd.
I senaste avsnittet möter du Emil Hellerud och Daniel Andersson, journalisterna bakom Kalla faktas gräv om SD:s kommunikationsavdelning.

Lyssna här!