Inrikes

DN satsar på internationellt samarbete

Dagens Nyheter fick mersmak efter det stora grävet om bitcoinbedragare i Ukraina. Nu satsar redaktionen på att bygga upp ett eget nätverk för internationella samarbeten.
– Målet är att få vara med på de stora avgörande läckorna, säger Mattias Carlsson, nyutnämnd korrespondent för internationella undersökningar, till Scoop.

Daniel Wiklander

Text

Våren 2020 publicerade Dagens Nyheter det avslöjande som Mattias Carlsson uppger sig vara mest stolt över av dem han själv arbetat med: på uppgifter läckta till DN kunde tidningen tillsammans med journalistorganisationen Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP, avslöja en liga som ägnade sig åt bedrägerier mot enskilda i 50 länder. Från ett call center i Kiev i Ukraina lurade ligan pensionärer i bland annat Sverige att satsa allt de ägde under förespeglingen att bli rika på kryptovalutan bitcoin. Bedragarna skaffade sig även tillträde till offrens datorer och tog snabblån till skyhög ränta i deras namn. 

Avslöjandet publicerades i en lång rad länder.
– Det blev snabbt tydligt att det var ganska bra material att göra ett stort globalt samarbete på, säger Mattias Carlsson. Jag fick fram namn på offer i väldigt många länder i hela världen. Vi gjorde mycket av researchen centralt, men sedan så fick varje redaktion göra sina egna case.

I våras fick avslöjandet om bedrägerifabriken det internationella grävpriset Investigative Journalism for Europe Impact Award, och DN:s artiklar är även nominerade till en guldspade.

Det var under DN:s första samarbete med OCCRP 2019 som Mattias Carlsson kom ligan i Kiev på spåren. Då gällde det företaget Formations House i London, som under lång tid bistått skattesmitare och kriminella med brevlådeföretag och olika kreativa upplägg i skatteparadis. Han hade redan kommit Formations House på spåren genom en läcka direkt till DN från samma källa som gett OCCRP informationen: informationsaktivisterna Distributed Denial of Secrets.

– Sedan när jag väl hade den, då fick DN vara med i samarbetet. Så vi kom in där på ett bananskal kan man väl säga, via direktkällan. 

– Mitt under det samarbetet fick jag också in det här tipset om bedrägerifabriken i Kiev.

Dagens Nyheters redaktion på Kungsholmen i Stockholm.

OCCRP var till en början osäkra på om de skulle ta det hela vidare tillsammans med DN, så Mattias Carlsson reste till Kiev och träffade källan personligen. Sedan gick det lättare att få organisationen med sig i ett samarbete, som också omfattade en rad andra tidningar i bland annat Storbritannien, USA, Spanien och Argentina.

Genom att bygga upp ett internationellt nätverk hoppas DN lättare kunna delta i större samarbeten utan att behöva leverera unikt källmaterial för att släppas in. 

– Du kan liksom inte bara komma och försöka knacka på dörren när det största scoopet kommer, utan man måste vara med från början, säger Mattias Carlsson. Dels så att folk känner till vilka man är och vad man kan och så där, att man har kontakt sedan tidigare helt enkelt.

Hur kommer det sig att DN inte har varit med tidigare? 

– Vi har väl inte riktigt haft den ambitionen innan, säger Mattias Carlsson. Att vi gör det här nu, det handlar mycket om att jag har tagit ett personligt initiativ och började göra de här jobben.

Även den nya rollen som korrespondent för internationella undersökningar har han till stor del utarbetat själv, berättar Mattias Carlsson.

– Jag gjorde en idé – hur ska vi göra för att komma in i de här sammanhangen, för att göra de här typerna av jobb, vad behöver vi bygga upp?

Det mesta av initiativen till grävande journalistik på DN har kommit från reportrarna från början, berättar Mattias Carlsson.

– Det var inte någon chef som bestämde att nu ska DN blir bra på grävande, utan det var framför allt Kristoffer Örstadius och jag i början som ville börja göra grävande journalistik, och så startade vi DN Granskar, och så utvecklades det och gick bra, och då fick vi göra mer. Och vi har successivt fått mer resurser.

”Att vi gör det här nu, det handlar mycket om att jag har tagit ett personligt initiativ.”

Mattias Carlsson

I samband med offentliggörandet av det nya projektet lanseras också en internationell version av DN:s tipstjänst på nätet, under namnet DN Leaks. Här kan visselblåsare ladda upp material anonymt och krypterat till tidningen.

– Vi vet att de som vill tipsa någon i Sverige ibland hittar till vår svenska version, säger Mattias Carlsson. Så det här är ett sätt att fånga upp dem som finns, att de ska hitta rätt. 

Ni skriver på sajten att ni förutom korruption och kriminalitet även är intresserade av information om nationell säkerhet, gråzonskonflikter och hybridkrig. Hur gör ni för att garantera källskyddet när det är statliga aktörer inblandade?

– Jag förväntar mig inte att den som har den typen av grejer att läcka gör det direkt i Leaks, utan det är i sådana fall ett insteg för en första kontakt. Sedan får man hitta andra sätt. Jag kommer att åka runt i Östeuropa i höst och träffa folk och försöka träffa potentiella samarbetspartners.

Mattias Carlsson hoppas kunna se resultat av satsningen på fem års sikt, med 2020 som startår.

– För det första så är det så långa ledtider på de där stora internationella projekten. Det kan ju vara ett halvår eller ett år för ett enda jobb. Det kommer att bli tufft, tror jag, att bygga upp förtroende bland de viktiga aktörerna och att få dem att tycka att vi är rätt samarbetspartner. Det är inte självklart, men det är bara att kämpa på.

Senaste Numret

Prenumerera eller beställ lösnummer

omslag nr 4

Global Investigative Journalism Conference i Göteborg får stor plats även i detta nummer, med bland annat en matig genomgång av de bästa handfasta tipsen som lärdes ut på konferensen.

Läs även om SvD:s Spotifygräv, oligarken som äger en av Sundsvalls största fabriker och journalisterna som jagar en hundplågare i Malmö.

Ute vid lucia.

Beställ här