Inrikes

”Grävet öppnade dörren till hela min karriär”

Det var inte länge sedan hon avslutade sin journalistutbildning, men Lisa Svensson har redan en guldspade i samlingen. Och nyligen utsågs hon till årets klimatjournalist.
Hennes råd till redaktionerna: Satsa på att anställa unga journalister.

Daniel Wiklander

Text och foto

För några år sedan spelade Lisa Svensson onlinespelet Wordfeud, en variant av Alfapet i mobilen. Hon utsattes för ofredanden av en okänd motspelare. När det var dags för examensjobb på  journalistprogrammet på Mittuniversitetet i Sundsvall beslöt sig Lisa Svensson och några andra studenter att följa upp den otrevliga händelsen och vad företaget bakom appen egentligen gjorde för att motverka trakasserier. 

Reportaget de gjorde belönades med en guldspade i Borås 2021. 

– Hela det grävet byggde på att jag själv blev utsatt för sexuella ofredanden på Wordfeud. Vad hade hänt om jag inte hade blivit det? Då hade jag inte suttit här, säger Lisa Svensson när Scoop träffar henne på Hem & Hyras redaktion i Stockholm. Jag hade inte bott i Stockholm. Jag hade antagligen inte ens jobbat med grävande journalistik. 

Lisa Svensson är 23 år men har redan hunnit med inte bara att få en guldspade utan även att bli utnämnd till årets klimatjournalist tillsammans med den erfarna klimatreportern Malin Crona. De båda gjorde en reportageserie i Uppdrag granskning förra året om våtmarker och deras roll i klimatförändringarna. När Scoop träffar henne jobbar hon sista veckan på ett vikariat på Hem & Hyra. Efter det blir det Uppdrag granskning igen och en – än så länge till innehållet mycket hemlig – reportageserie som släpps under senvintern 2023.

Våtmarker, de där som miljöaktivister blockar motorvägar med krav på att de återställs, var inget Lisa Svensson visste särskilt mycket om innan hon började arbeta med reportaget. Eller om klimatfrågan över huvud taget.

– Det är det svåraste jag gjort i hela mitt liv, säger hon. Jag förklarade för min pappa som har en möbelaffär att ”det är som att du skulle säga till en praktikant att gå och hämta furusoffan. Och praktikanten vet varken skillnaden på soffa och fåtölj eller om det är furu, päron eller kanske ek. Eller var man hittar den”. 

– Men det var också en fördel i det i och med att det är ett väldigt jordnära och pedagogiskt program. Det blev det för att förståelsen är så otroligt viktig.

– Jag är 23 år. Jag ingår i den här magiska målgruppen som alla vill nå. Och för att veta vad jag och de som är yngre än jag tycker är kul så måste man hänga där de är, säger Lisa Svensson.

Lisa Svensson ser en tydlig skillnad i hur det talas om klimatfrågan nu jämfört med för bara fyra år sedan när hon gick i gymnasiet.

– Just sommaren 2018 mellan gymnasiet och universitetet så var det alla skogsbränder. Innan dess hade man ju inte tänkt att sådant kan hända på grund av klimatet. 

Själv märkte hon dock inte så mycket av bränderna den extremt varma och torra sommaren 2018. 

– Jag jobbade natt i en snusfabrik i Vårgårda. Men man blir lite jobbskadad, för jag kan inte se en snusdosa utan att tycka att ”fan vad snett etiketten sitter”.  Jag sov på dagarna när det var så varmt. I garaget, för det var för varmt inne i huset. 

Skulle du vilja fortsätta gräva om miljö?

– Bara om våtmarkerna finns det en massa vi skulle vilja granska. Klimatet är ett ständigt aktuellt ämne, det är en av de viktigaste frågorna för unga. Men det är inte så många som gör klimatjournalistik.

Vad har varit roligast av de olika jobb du haft sedan examen?

– Jag tycker det är väldigt roligt att grotta och göra mina egna grejer. Men det kan vara snabbgrejer, och det kan vara längre grejer. Mitt Wordfeudgräv kommer nog alltid att ligga mig närmast hjärtat. Det var det som öppnade dörren till hela min karriär.

Lisa Svensson berättar att hon har funderingar på att göra nya gräv i samma stil, men vill inte säga mer än så. Däremot avslöjar hon att hon använder den kinesiska sociala medieappen Tiktok som arbetsverktyg. Hon förklarar:

– Jag är 23 år. Jag ingår i den här magiska målgruppen som alla vill nå. Och för att veta vad jag och de som är yngre än jag tycker är kul så måste man hänga där de är. Man kan inte hänga på Facebook och tro att man ska nå sjuttonåringar. De hänger på Tiktok.

Man kan hitta ämnen, trender och problem som berör millennieskiftesgenerationen. 

– Folk är väldigt öppna med sina berättelser, säger Lisa Svensson. De berättar utförligt om sina livsöden.”Det här var jag med om. Det kanske kan hjälpa någon.” Perfekt, ett case, tack! 

– Jag skrev i Borås Tidning om en tjej som heter Siri som blev gravid när hon var 16 och som hade en tvååring när hon tog studenten. Länge var det den mest lästa i den unga målgruppen. Den hittade jag av en slump på Tiktok. 

”Titta på vilka granskningar Svenska Dagbladet har gjort de senaste åren. Vad har de gjort? Jo, anställt unga reportrar. Fortsätt gör det!”

Man kan använda Tiktok mycket i berättande, säger Lisa Svensson. 

– Man kan se vad folk tittar på på Tiktok, vad som är deras förebilder. Om man ska prata om kroppsideal till exempel – i samhället blir modellerna bara mindre och mindre. I tidningarna ser vi retuscherade tjejer. Det här är det vi ser i sociala medier. Det finns några kroppsaktivister som bryter normen, men normen är ändå att man ska se ut på ett visst sätt. Samtidigt lyssnar vi på rapmusik om att kvinnor antingen är smala eller ”fetton”. Man kan använda info från Tiktok som detaljer i bisatser, men som gör stor skillnad i texten. 

Lisa Svensson är mycket angelägen om att de stora redaktionerna ska inse att det finns ett egenvärde i att knyta unga journalister ur hennes egen generation till sig. 

– Titta på vilka granskningar Svenska Dagbladet har gjort de senaste åren. Vad har de gjort? Jo, anställt unga reportrar. Fortsätt gör det! Vi vill också ha jobb. Säg inte att man ska nå den unga målgruppen om ni inte är villiga att anställa. Säg inte att vi är lata, för det är vi inte. Det är många som ser åldern som en nackdel – ”du är så ung, du har ingen erfarenhet”. Jag har annat som är väldigt värdefullt för dig, om du bara lyssnar på mig. Säg att du söker någon med bredare kompetens, men säg inte att jag är för ung. 

Lisa Svensson tvekar om hon ens är särskilt ung, till sinnet alltså.

– Jag löser korsord och virkar på min fritid. Jag är en tant, egentligen! Jag råkade bara födas 1999. 

Äldre som vill lära sig tolka innehållet i sociala medier borde ta mer hjälp av unga, anser Lisa Svensson. 

– Man kan fråga vad saker betyder. Använd er av oss som kan. Fråga era barn. Om jag kan lära mig saker om våtmarker och få det förståeligt, då kan folk lära sig om Tiktok. Jag fattar att ämnen man inte behärskar kan skrämma. Men vill man så kan man.

Senaste Numret

Prenumerera eller beställ lösnummer

omslag nr 4

Global Investigative Journalism Conference i Göteborg får stor plats även i detta nummer, med bland annat en matig genomgång av de bästa handfasta tipsen som lärdes ut på konferensen.

Läs även om SvD:s Spotifygräv, oligarken som äger en av Sundsvalls största fabriker och journalisterna som jagar en hundplågare i Malmö.

Ute vid lucia.

Beställ här