Inrikes

Han ska leda DN:s gräv

Dagens Nyheter organiserar om och inrättar en ny tjänst som ska samordna redaktionens grävande. Scoop ringde upp tillträdande redaktören Mikael Delin.

Daniel Wiklander

Text

När Mikael Delin återvänder till jobbet på DN efter föräldraledigheten är det till en nyinrättad tjänst på tidningen: Grävchef.

– Oavsett vem som jobbar med det, om det är reportrar på redaktionen i Stockholm som kanske vanligtvis jobbar med granskningar, eller om det är reportrar från våra lokalredaktioner, så ska jag vara där och stötta och hjälpa med metod och redaktörskap, säger han till Scoop.

Mikael Delin har en gedigen bakgrund som grävande journalist, med tre nomineringar till stora journalistpriset – 2020 två gånger om. Dels tillsammans med Emma Bouvin i kategorin årets berättare, och dels med Kristoffer Örstadius för avslöjandet om en bedragare som bluffat sig till en tjänst i en av Försvarsmaktens känsligaste delar. Båda för DN.

2016 delade Mikael Delin och Mattias Carlsson på en guldspade för DN-reportaget ”Riksrevisorernas fall – en granskning av statens oberoende granskare”. 

2020 var Mikael Delin nominerad till Stora journalistpriset två gånger om.

Tidigare har redaktörer som även haft ansvar för det dagliga nyhetsarbetet även handlett DN:s grävare, men Mikael Delin berättar att inte minst hemarbetet under pandemin bidragit till insikten att en särskild redaktör behövs för att samordna tidningens gräv.

– Behovet blir större av någon som kan vrida och vända på tips, som kan prata metod, som kan bolla text och hjälpa vidare, säger han.

– Det handlar också om avlasta dem som haft det breda ansvaret. Och som granskande reporter är det klart att man gärna vill ha en redaktörs odelade uppmärksamhet. 

Dagens Nyheter kommer däremot inte att inrätta någon särskild grävgrupp. Reportrar som är erfarna grävare och som har specialkompetens i exempelvis personresearch kommer även fortsättningsvis att göra många gräv och vara drivande i många gräv, säger Mikael Delin.
– Men om en person i till exempel vår Malmöredaktion vill gräva och har ett bra tips så ska ju jag kunna finnas där och hjälpa till med den kompetensen och det stödet som jag har att ge den personen.

Vad skulle du personligen vilja utveckla med DN:s undersökande journalistik? 

– Det jag tycker vi länge har gjort väldigt bra, det är myndighetsgranskningar. Det jag tycker vi ska fortsätta utveckla som vi gjort en del det gångna året är granskningar som rör enskilda människoöden och som sätter ljuset på större missförhållanden via berättelser om personer som drabbas. Josefin Skölds ”Lilla Hjärtat” är ett otroligt bra exempel. Den fick oerhört långtgående konsekvenser och väckte uppmärksamhet. Att vi gör den typen av granskningar jämte till exempel min egen om Riksrevisionen eller Transportstyrelsen tycker jag är jättebra, och jag ser gärna att vi håller fast vid det. Alldeles uppenbart är det både väldigt viktigt och väcker stort engagemang.

Senaste Numret

Prenumerera eller beställ lösnummer

omslag nr 4

Global Investigative Journalism Conference i Göteborg får stor plats även i detta nummer, med bland annat en matig genomgång av de bästa handfasta tipsen som lärdes ut på konferensen.

Läs även om SvD:s Spotifygräv, oligarken som äger en av Sundsvalls största fabriker och journalisterna som jagar en hundplågare i Malmö.

Ute vid lucia.

Beställ här