Inrikes

Nystart för kurs i gräv och granskning

Pandemin lade hinder i vägen för en hel del kursverksamhet, men nu är det dags igen för makarna Grill att fortbilda journalister i Fojos regi.
Scoop ringde upp Mikael Grill Pettersson.

Daniel Wiklander

Text

När Fojokursen Grunderna i gräv och granskning ges på nytt i oktober har den utökats från två till tre dagar, och det kommer att bli större fokus på deltagarnas egna idéer till gräv.

Tanken med kursen är dels att ge tips om användbara verktyg för undersökande journalistik, alltså bland annat olika onlinetjänster för faktasökning. Men det viktigaste de båda lärarna, SVT-journalisterna Mikael Grill Pettersson och Marja Grill, vill förmedla är en metod för själva grävandet som baseras på så kallad story-based inquiry. Mikael Grill Pettersson förklarar på telefon för Scoop:

– Det är den modell vi tillämpar när vi gör ett dagsjobb baserat på det konkurrenten har skrivit.

Uppgifterna som konkurrenten publicerat verifieras, en snabb analys görs om det finns något att gå vidare på. Arbetet måste vara klart innan dagens slut, och helst måste man veta redan vid lunch ifall det ska bli något jobb över huvud taget. 

– Det är ett väldigt funktionellt och praktiskt sätt att se på storybyggande, säger Mikael Grill Pettersson. Vi vet att vi har en väldigt tydlig deadline, vi måste ha något i tidningen eller på webben eller i våra sändningar innan en viss tid. 

Mikael Grill Pettersson.

Men när en nyhetsredaktion utan de ekonomiska resurserna för att ha reportrar anställda enbart för grävande försöker sig på egna gräv händer det ofta att det som faller sig så naturligt i det dagliga nyhetsarbetet glöms bort, säger Mikael Grill Pettersson.

– Allt blir en stor riktningslös faktainsamling. Av egen bitter erfarenhet och stora erfarenheter av att jobba med andra så har nog både jag och Marja lärt oss den hårda vägen att man måste jobba på ett annat sätt. Om du inte på heltid kan ägna dig åt att ta reda på allting och sedan fundera och jobba i 14 veckor med att få det på plats, så måste du ha ett smartare sätt att ta dig från idé till utförande, och från tips till publicering.

Mikael Grill Pettersson uppmanar deltagarna att ta med sig egna uppslag till gräv, som de kommer att få arbeta med. 

– Vi kommer att coacha och vi kommer att öva, och vi kommer att jobba med folks egna idéer. Att lära sig metoden för hur man jobbar strukturerat med ett lite större projekt på ett sådant sätt att det faktiskt går i mål utan att behöva galet stora arbetsinsatser på galet onödiga sätt, det är det folk brukar gilla mest.

Det jag fick lära mig för många år sedan när jag skrev notiser på Aftonbladet var att man skulle börja med rubriken. För om man inte kom på en bra rubrik så var det antagligen inte en story. 

– Precis. Det vi lär ut är egentligen metoden med rubriken först på notiser, överförd till grävprojekt och granskningsprojekt och nyhetsprojekt i format från timmar till månader. 

”Det är ett väldigt funktionellt och praktiskt sätt att se på storybyggande”

Mikael Grill Pettersson

En annan förändring nu när kursen återkommer i utvecklad och förlängd form efter pandemiuppehållet är att paret Grill kommer att ge mer utrymme åt nyhetsarbetet.

– Vi breddar det till att handla om både granskning och nyhetsjakt. Kursdeltagarnas egna projekt kommer att ligga i fokus på ett annat vis än tidigare. Det kommer också att handla om egen nyhetsjakt, om än med de verktyg vi till vardags förknippar med granskande journalistik. 

Mikael Grill Pettersson och Marja Grill är välkända för Scoops läsare för sina Grilltips om grävande journalistik i tidningen. Det är ytterligare ett exempel på hur de arbetat i par med fortbildning och kunskapsspridning. Men som grävare, i det vardagliga arbetet på SVT, skiljer de sig åt säger Mikael Grill Pettersson.

Marja Grill, grävande journalist på SVT.

– Vi delar passionen för granskningen, men kommer in i den från två olika håll. I en intervju med Journalisten för några år sedan sade Marja att ”för Micke räcker det med systemfelen, jag behöver människor också”.

– Hennes historier som tydligt börjar i den enskilda ofta ganska utsatta människan som har blivit trampad på och utsatt för ett missförhållande, och därifrån rullar hon upp systemfelen. Mina historier är väldigt ofta om den som har begått missförhållandet och stulit alla pengarna eller begått tjänstefel och ägnat sig åt korruption och allmän misshushållning med skattemedel och så. Så på det sättet har hon ett offerperspektiv och jag ett förövarperspektiv. Det är nog en sådan sak som kommer att bli lite tydligare på den här kursen att vi kommer att delge både kursdeltagarna och varandra några ganska bra tips som just hur man närmar sig en story från de båda olika perspektiven. 

Där hjälper de fortfarande varandra, berättar han.

– Marja är min stora kunskapsbank när det gäller frågor som som har med människor att göra, och i synnerhet socialt utsatta personer och personer som har hamnat i Socialtjänstens ärendesystem. Och jag har kanske vid något tillfälle fått hjälpa henne med saker kring bolagsbildningar och styrelseledamöter. 

– Tittar man på oss två utifrån så kan man se att ”där är ett grävpar”. Men vårt grävande ser ganska olika ut, för vi har ganska olika erfarenhetsbanker. Det kommer att bli tydligare på den nya kursen.  

Fakta/kursen

Kursledare: Marja Grill och Mikael Grill Pettersson

Datum: 17–19 okt 2022

Ort: Göteborg

Sista anmälningsdag: 2022-09-09

Senaste Numret

Prenumerera eller beställ lösnummer

omslag nr 4

Global Investigative Journalism Conference i Göteborg får stor plats även i detta nummer, med bland annat en matig genomgång av de bästa handfasta tipsen som lärdes ut på konferensen.

Läs även om SvD:s Spotifygräv, oligarken som äger en av Sundsvalls största fabriker och journalisterna som jagar en hundplågare i Malmö.

Ute vid lucia.

Beställ här