Inrikes

Östersunds svindlande affärer

Linda Hedenljungs bevakning under åtta av alla skumma affärer i fotbollsklubben Östersunds FK har nu samlats i en bok. Intresset för ”Faktura luft” har varit stort, inte bara i hemstaden.

Daniel Wiklander

Text

Östersund är ingen särskilt stor stad, och det som händer där blir en angelägenhet för många av invånarna. Många var de som följde sitt lokala fotbollslag ÖFK ut i Europaspel och till slutspelet i Europa League, där de rentav lyckades besegra Premier League-laget Arsenal på hemmaplan innan de slogs ut ur turneringen. En närmast sagolik bragd för ett fotbollslag från breddgrader där de stora internationella idrottsbedrifterna annars görs på snö och is. 

Reportern Linda Hedenljung på Östersunds-Posten blev nyligen klar med sin bok ”Faktura luft” (Modernista 2022), där ÖFK, byggbolaget Peab och det allmännyttiga bostadsbolaget Östersundshem spelar viktiga roller. 

Men huvudrollen har den gemensamma nämnaren för ÖFK och byggbranschen i Östersund, Daniel Kindberg. En gång hyllad styrelseordförande i fotbollsklubben – i dag dömd för mutbrott som dock har överklagats.

Boken sålde snabbt slut i Östersund. Många vill läsa om ÖFK:s svindlande affärer.

I Scoop 1/2020 berättade Linda Hedenljung om hur det var att närmast komma att personifiera det som både ÖFK-supportrar och Daniel Kindberg själv ansåg vara orättvisa beskyllningar. Särskilt efter att hon medverkat i SVT:s Uppdrag granskning blev hon ofta igenkänd på stan. 

– Från början hade jag inte med mig själv över huvud taget, säger Linda Hedenljung.

I den nya boken har hon valt att minimera sin egen person. 

– Från början hade jag inte med mig själv över huvud taget, säger hon till Scoop. Jag var på den nivån att det var ”en ÖP-reporter” som träffade Daniel Kindberg på Jägarvallen. 

Just de formuleringarna avrådde hennes förläggare från, eftersom det var så uppenbart att det var Linda Hedenljung det handlade om. Men hon håller ändå inne med egna tankar.

– Jag kan tänka mig att många kanske hade velat läsa hur jag har tänkt och resonerat. Men boken handlar inte om mig. Den handlar om Östersund. 

Och historien om Östersund är historien om när Jämtlands flygflottilj och Jämtlands fältjägarregemente lades ned. 2004 års försvarsbeslut i efterdyningarna av kalla krigets upphörande och Rysslands statsbankrutt innebar att lokaler och mark omfattande stora ytor, ofta centralt i medelstora städer, blev lediga. Samtidigt behövde officerare från de nedlagda regementena hitta nya jobb. Överstelöjtnant Daniel Kindberg, före detta bataljonschef på Jämtlands fältjägarregemente, kunde kliva in som vd i det nybildade Fältjägaren fastigheter AB och ha ansvar för det före detta regementets lokaler. 

18 år och två stora rättegångar senare – där Daniel Kindberg friades i den ena men dömdes i den andra – känner Linda Hedenljung äntligen att boken kan ges ut. Sista ordet är förvisso inte sagt i Daniel Kindbergs rättsprocesser, men det får vänta till en eventuell reviderad upplaga.

– Man kan fråga sig om det hade varit vettigare att sätta sig och skriva den här boken när rättsprocessen var klar, säger Linda Hedenljung. Å andra sidan kan man säga att den utdragna tiden har gjort det möjligt för mig att gå igenom boken gång på gång med ibland ganska lång tidsperiod emellan, så att jag fått syn på svagheterna i texten. 

– Det som gjorde mig lite överraskad från början var att jag har jättebra koll från 2014 och framåt, men boken startar ju 2004. Så jag var tvungen att sätta mig och gå igenom en massa artiklar för att få koll på historien om regementsnedläggningen och ÖFK, om händelser i klubben. 

”Boken handlar inte om mig. Den handlar om Östersund.”

Flera nyckelpersoner har hunnit avlida under årens lopp. Bland dem EU-parlamentarikern och kommunpolitikern i Östersund Jens Nilsson (S). 

– Jag har försökt komma runt det genom att kolla vad Jens själv skrivit i ÖP, eller sagt i ÖP, om de här händelserna, säger Linda Hedenljung. 

– Vissa saker är omöjliga att reda ut. Då har jag varit noga med att säga att det inte är säkert, men så här säger en person.

Vad har varit den största skillnaden med att skriva en bok, jämfört med att jobba ganska många år med samma fall på en dagstidning?

– Egentligen är kapitlen 54 artiklar. Jag har försökt tänka på dem så för att jag inte ska få panik över hur stort arbetet faktiskt är. Man försöker hålla läsaren i handen på ett rimligt sätt. Det gör man ju sällan i artiklar. Då skriver man bara ”som ÖP tidigare rapporterat…”. I boken försöker jag säga att ”det här namnet kommer att bli viktigt, kom ihåg det”. Jag försöker ha en annan helhetsblick redan från början. 

–I artiklar slänger man oftast bara ut vad man vet här och nu. Här är det helikopterperspektivet som har varit intressant, men också vetskapen att inte ens i en bok får allt plats. Då skulle historien bli för rörig. 

Redan för fyra år sedan började Linda Hedenljung fundera på att sammanställa allt hon grävt upp om ÖFK och dess ordförandes olika affärer genom åren till en bok. Våren 2019 hörde sig förlaget Modernista av och frågade om hon ville skriva en bok. 

– Jag hade varit i kontakt med två andra förlag, lite löst. Men Modernista var engagerade och pålästa. Det kändes som att det var rätt ställe. 

Som journalist vill Linda Hedenljung ha deadlines. 

– Jag vill producera saker hela tiden. Jag har haft ett jättenära samarbete med min förläggare, Kristofer Andersson. Han har varit peppande från början och sagt att jag ska skriva även om det blir dåligt, för då har jag ändå någonting att utgå ifrån. Och ju längre jag har kommit, desto mer har han skruvat åt och sagt att ”nu är du för rörig, nu är det för mycket här, vad menar du här?”. 

Det stora mutåtalet, det som faktiskt ledde till en dom, kom året därpå, 2020. Det innebar att en omfattande förundersökning blev offentlig, med information som fyllde många luckor. Men att gå igenom och sortera allt material har varit mycket krävande.

– Totalt är det kanske 10 000 sidor i förundersökningarna om mutbrott och om ekobrott, och inget av det är i kronologisk ordning. Jag har fått gå igenom mejl och samtal och fakturor. Skärmdumpa, skriva datum, och sedan ha en Excelfil med tidslinje.

 Intresset för Linda Hedenljungs berätttelse om Östersund har visat sig vara stort, även utanför staden vid Storsjön. Av första upplagan av ”Faktura luft” återstod ungefär en månad efter utgivningen bara något hundratal exemplar och en ny upplaga är planerad. 

– Jag har varit så nervös inför hur boken skulle tas emot, säger Linda Hedenljung. Nu när alla positiva rektioner väller in blir jag alldeles omtumlad och tagen. Det är en obeskrivlig känsla och en stor lättnad.

Senaste Numret

Prenumerera eller beställ lösnummer

omslag nr 4

Global Investigative Journalism Conference i Göteborg får stor plats även i detta nummer, med bland annat en matig genomgång av de bästa handfasta tipsen som lärdes ut på konferensen.

Läs även om SvD:s Spotifygräv, oligarken som äger en av Sundsvalls största fabriker och journalisterna som jagar en hundplågare i Malmö.

Ute vid lucia.

Beställ här