✔ Alla ändringar har sparats!

GIJC 23

GIJC 23

Tips och tricks vi lärde oss på GIJC

AI som rådfrågas om gräv, trolleri med bilder och satelliter som ser genom moln. Det är omöjligt att summera det bästa från en konferens med 2 138 deltagare från 131 länder och 200 programpunkter. Men Scoop gör här några nedslag med handfasta grävtips från GIJC i Göteborg i september.

GIJC 23

”Viktigt att hålla jämna steg med makten”

Hur blir man bättre på att googla? Och går det att använda Chat GPT till något vettigt egentligen? Scoop talade med researchproffset Henk van Ess om möjligheterna som faktiskt finns att använda AI som verktyg – och att även de som granskas blir allt bättre på den nya tekniken.

GIJC 23

”AI är vad vi gör det till”

Boyoung Lim bytte yrkesbana från polis i Sydkorea till undersökande journalist. I dag arbetar hon med artificiell intelligens på olika vis, och är en av föredragshållarna på GIJC i Göteborg.

GIJC 23

Granskare får kassaskåp på nätet

Det ska inte gå att slippa granskning genom att mörda granskaren. Forbidden Stories grundare Laurent Richard berättar om tekniken som kan vara en livförsäkring för grävande journalister.

GIJC 23

Vännerna som grundade GIJC

Brant Houston och Nils Mulvad kände snabbt att de hade mycket gemensamt – båda ville ta tag i saker och få något gjort. Som internationella konferenser för grävande journalister. För Scoop berättar de hur Global Investigative Journalism Conference tog form under tidigt 2000-tal.