Grävtips

Så får du det bästa tipset

Får du inte tillräckligt många intressanta tips på nya gräv? Marja Grill berättar hur du enkelt kan ändra på den saken.

Marja Grill

Ibland får jag höra att det där med grävande det går bäst för de som har en stor redaktion, en som får bra tips. Men min erfarenhet är att man med några ganska enkla handgrepp kan öka både kvalitet och kvantitet på sin tipsflod. Här kommer sju exempel.

Be om tips

Inte i allmänhet, utan så specifikt som möjligt. Har du fastnat i en granskning, eller saknar du de avgörande bevisen? Publicera det du har. Även om det blir ett mer skildrande reportage, så är du på banan. Be sedan om mer tips i ämnet i slutet av artikeln. Gärna med en byline-bild, se nedan.

Använd ditt nätverk.

Detta kan verka självklart, men genom att dela dina tankar och fråga dina vänner, din facebook-krets eller fråga på twitter kommer man långt. Folk vill hjälpa till, och man får aldrig veta något utan att fråga. Dina vänner kanske i alla fall känner någon som jobbar på myndigheten som du kan ta en kaffe med?

Var personlig.

Det är troligare att folk vill tipsa just dig, som har den trovärdighet och intresse för ämnet om de vet vem du är. Skriv in i din twitter-bio vad du är intresserad av för tips eller skriv en krönika i ämnet. Använd det ni har gemensamt för att bygga förtroende.

Sök i databaser.

Du kan hitta de som är engagerade och vet mycket om ämnet genom att kolla vilka som anmäler eller agerar mot tex. tillsynsmyndigheter eller i domstolar. 

Kallring.

Det här är något av det mest tidskrävande och utmanande man kan göra, men det funkar. Ta fram en lista på de som kan tänkas veta något, och ring runt. 

Berätta vad du vet, vad du inte vet, fråga vem som kan veta mer. Ta sedan den kunskapen och ring runt en gång till. Nu vet du mer, så fler kommer att fylla i mer av det du inte vet än.

Kryptera. 

Den bästa tipsaren har oftast en känslig situation. Se till att du har krypterad e-post eller åtminstone en app för krypterade sms, som exempelvis Signal. Då tar du tipsarens risktagande på allvar och visar att du är seriös.

Håll kontakten.

Hur svårt jag än har haft att hitta berörda innan publiceringen, så kan man ge sig den på att dagen efter så är brevkorgen full av e-post från folk som varit med om exakt samma sak. I början blev jag väldigt frustrerad av detta, för nu är det ju för sent. Eller?

Nej, även om det inte funkar att gå vidare just nu, eller ens den närmaste tiden, så kommer jag så småningom att återvända till detta. Då är det toppen med fler drabbade som jag redan haft kontakt med och kollat upp. Jag lovar dem givetvis ingenting jag inte kan hålla, utan är helt ärlig med att det inte finns utrymme nu men att jag jättegärna behåller deras uppgifter om det är okej. Även en källa som just nu inte har mer än du redan vet är såklart värd att hålla kontakten med inför framtida fortsättningar.

Gräv där du står.

Du har säkert din tipsare i din mailbox redan nu, utan att du ens vet om det. Sök bland mail och anteckningar efter personer som gett tips eller intervjuats förut inom den yrkesgrupp eller det område du vill ha tips ifrån. Ville de tipsa en gång kanske de kan veta mer även om detta. I alla fall om du hållit kontakten, och behandlat dem bra första gången de hörde av sig.

Var ärlig.

När du får många tips eller kontakter med folk som vill att du ska gräva där de är, så måste du välja bort. Det är inget att hymla med, förklara hur noggrann du är och att ordentliga granskningar tar tid. Det är därför väldigt få saker som tar sig ända in i publicering. 

Tyvärr kanske detta inte får utrymme den här gången, kanske har du inte tid eller möjlighet att ta dig an detta tips hur bra det än är. Var ärlig med det.

Be om hjälp.

Tips av typen “kolla upp X det är en skum typ” kan ju vara lite svåra att följa upp. Var ska man börja liksom? Jag börjar alltid med att be tipsaren om mer. Förklarar att jag inte kan läsa tankar, hur menas? Vad har X gjort, hur vet du det, har du belägg? Kanske dokument eller inspelningar? 

Berätta att du behöver hjälp, att detta är något ni två måste göra tillsammans för att det ska gå att få bevisen på plats. Oftast vet tipsaren mer än den tror att den gör, även om detta bara är något den hört av andra. Vem kan veta mer? Vem har bevisen? Jag frågar också redan i första mailet om personen ställer upp på en öppen intervju. Finns det dokumentation och en intervjuperson är ju grävet i stort sett klart. 

Lycka till!

Fler tips finns på journalisttips.se

Senaste Numret

Prenumerera eller beställ lösnummer

omslag nr 4

Global Investigative Journalism Conference i Göteborg får stor plats även i detta nummer, med bland annat en matig genomgång av de bästa handfasta tipsen som lärdes ut på konferensen.

Läs även om SvD:s Spotifygräv, oligarken som äger en av Sundsvalls största fabriker och journalisterna som jagar en hundplågare i Malmö.

Ute vid lucia.

Beställ här