Utblick

Gräv om spionprogram fick EU-pris

Representanter för organisationen Forbidden Stories tog på torsdagen emot det nyinstiftade priset till Daphne Caruana Galizias minne.
Priset delas ut för det stora grävprojektet kring spionprogrammet Pegasus.

Daniel Wiklander

Text

På torsdagen delade Anthony Bellanger, generalsekreterare för Internationella Journalistfederationen IFJ, ut Daphne Caruana Galizias journalistpris på 20 000 euro till Forbidden Stories representanter Sandrine Rigaud och Laurent Richard. Det skriver Europaparlamentet i ett pressmeddelande på sin sajt.

Pegasusprojektet har involverat mer än 80 reportrar från 17 medieorganisationer i tio länder. Tillsammans har de, samordnade av Forbidden Stories, undersökt hur det israeliska företaget NSO:s spionprogram Pegasus använts runtom i världen. 

Tvärt emot vad NSO hävdat, har journalisterna kunnat påvisa omfattande missbruk av programmet, som smyginstallerats på offrens mobiltelefoner. 

Det var i december 2019 som Europaparlamentets presidium beslutade att instifta priset som en hyllning till Daphne Caruana Galizia, en undersökande journalist på Malta som mördades av en bilbomb 16 oktober 2017.

I år är första gången priset delas ut. Juryn består av representanter för de europeiska journalistförbunden och representanter för medier och civilsamhälle i EU:s 27 medlemsländer. 

Forbidden Stories har tidigare bland annat arbetat med att fullfölja de undersökningar mordet på Daphne Caruana Galizia var tänkta att stoppa, i det som kallades The Daphne Project.

”Att döda journalisten kommer inte att döda storyn”, skriver organisationen på sin sajt.


Senaste Numret

Prenumerera eller beställ lösnummer

Omslag_5_3 mm rygg-1 kopiera

Konferensdags! Nya numret av Scoop fokuserar på Global Investigative Journalism Conference i Göteborg – och därmed också på artificiell intelligens både som journalistiskt verktyg och som bevakningsområde.

Ute 20 september!

Beställ här